Gadgets

Apple-ov “Magic Mouse”

Apple je uvek bio poznat kao predvodnik u IT industriji po svojim dometima u industrijskom dizajnu.

Još od kraja 90-ih godina, kada je predstavljen tržištu prvi model iMac kompjutera, Apple je uporedo radio na poboljšavanju svojih kompjutera, kako sa tehničke strane tako i sa estetske. Međutim, ova kompanija je takođe podjednako veliku pažnju posvetila svim perifernim uređajima poput miša i tastature, koji danas imaju autentičan i veoma prepoznatljiv dizajn.

Sredinom ove godine, Apple je bio u centru pažnje zbog tužbe koja je usledila od strane firme „Man & Machine“, koja je proizvodila ova periferni uređaj namenjen upotrebama u bolnicama (usled otpornosti na hemikalije, vodu i habanje). Problem je bio u nazivu koji je glasio „Mighy Mouse“, a presuda koja je veoma brzo donesena, primorala je Apple da, pored plaćanja odštete, promeni naziv ovog uređaja.

Krajem Oktobra, Apple je predstavio novu generaciju svog miša, pod nazivom „Magic Mouse“, koji će potpuno sigurno doprineti novom shvatanju mogućnosti ovog miša, kao perifernog uređaja.

Tehnologija koja se najpre pojavila u iPhone-u, zatim u iPod Touch-u, pa u modelima mobilnih računara kompanije Apple, sada postoji i u – mišu. Čuvena „multi-touch“ tehnologija omogućava da celokupna površina miša bude upotrebljena za „unošenje“ informacija. Ta celokupna površina ne poseduje ni jedno dugme, za razliku od svih ostalih miševa koji se mogu danas pronaći u ponudi. zapravo, ta površina služi da korisnik putem gestova, svojim prstima unese željene informacije.

Na primer, ukoliko želite kliknuti, to možete uraditi udarcem prsta bilo gde na mišu. zatim, udarcem dva prsta se otvara „brzi meni“, a prevlačenjem ka dole dolazi do pomeranja stranice koju čitate (tzv. „scroll“). Postoje neke dodatne fukcije kao što je naredba funkcije „back“ (npr. u internet preglednicima), što ćete uraditi ako pređete sa dva prsta ka desnoj strani ili obratno za „forward“. U svakom momentu, možete uneti fukcije koje će vama najbolje odgovarati i podesiti gestove kojima ćete upravljati kompjuterom.

Na kraju treba napomenuti da ovaj miš, za razliku od prethodnih generacija, dolazi u samo jednom modelu – potpuno bele boje i Bluetooth načina povezivanja sa kompjuterom.

Leave a Reply