Gadgets

Canyon osvaja nove vrhove sa Tomažom Spelkom

Nedavno je napravljen intervju sa Tomažom Spelkom, koji se upravo vratio sa ekspedicije po Južnoj Americi koja je trajala 4 nedelje, a posetio je spektakularne  Ekvadorske Ande. Uz sebe je imao svoj Canyon sat CNS-SW7 , a osvojio je ugašen vulkan Chimborazo (6267m), prelazeći iz tropske u ledenu klimu u samo nekoliko dana. Sat je prevazišao Tomažova očekivanja i dokazao da je pouzdan uređaj čak i u ekstremnim uslovima. Sa Tomazom smo napravili ekskluzivan intervju:

Canyon: Gde je sve počelo?

Tomaz: Ideja je nastala tokom razgovora sa mojim bliskim prijateljima koji su takodje planinari. Planine u Ekvadoru poseduju svetsku reputaciju u krugovima planinara, i ucinilo se da je ovo izazov koji smo cekali, ali i sansa da proverimo svoje mogucnosti. Odmah smo poceli sa pripremanjem i organizovanjem putovanja.

Canyon multifunkcionalni sat CNS-SW7 kupljen je upravo zbog ove avanture u Andima, a tamo vladaju nepredvidivi vremenski uslovi.

Canyon: Sta vas je inpsirisalo da pocnete da se bavite planinarenjem?

Tomaz: Svoje prvo isustvo u planinarenju imao sam sa cetrnaest godina. Porodicni prijatelji su me pozvali da im se pridruzim tokom planinarenja Triglavom, najvisa slovenacka planina (2864m). Bio sam odusevljen. Iskustvo je bilo nezaboravno: Osecaj i prizor koji vidite na vrhu… Neverovatno lep! To je definitivno bio trenutak odluke za mene. Poceo sam sve cesce da planinarim sa prijateljima, mojom devojkom, cak i sam, pokusavajuci da se popnem sve vise i vise, uvek tragajuci za novim izazovima. Upisao sam Alpine Climbing School gde sam stekao znanje i iskustvo pod tutorstvom renomiranim slovenackih alpinista. Nekoliko godina kasnije, uspeo sam da osvojim vrhove najvisih i najlepsih planina Evrope.

Canyon: Recite nam nesto vise o ovom osvajanju Anda.

Tomaz: Ekspedicija je trajala oko mesec dana, a vratili smo se bas za Bozic. Popeli smo se na neke od najvisih vulkana na svetu kao sto su Antisana(5758m), Cayambe (5790m), Cotopaxi (5897m) i  Chimborazo (6267m), izmedju ostalih. Chimborazo je najvisi vrh Ekvadora i najvisi vrh sveta ukoliko se merenje vrsi iz centra Zemlje. Dok je Mount Everest najvisi vrh u odnosu na nivo mora, Chimborazo je najvisi vrh na koji se neko moze popeti u odnosu na centar Zemlje, a da pritom bude i dalje na zemlji. Ovo je moguce zbog oblika Zemlje koja je: na polovima zaravljena. Cesto smo nailazili na opasne situacije, a uspon je bio iscrpljujuci, ali ispunili smo svoj cilj. Tako da mogu reci da je ekspedicija bila uspesna!

Canyon: Kada se Canyon sat pokazao prakticnim?

Tomaz: Ove su planine prekrivene vecnim snegom i oblacima veci deo vremena. Zbog tropske kline, vreme je nestabilno i menja se nekoliko puta dnevno. Tokom jutra vreme je prilicno lepo. Tokom popodneva pada kisa u nizim predelima i sneg na planinama. Sat SW7 mi je pomagao u utvrdjivanju vremenskih uslova, a lako uocljiva ikona prikazuje kakvo ce vreme biti.

Canyon: Da li su podaci koje je prikazivao sat bili tacni?

Tomaz: Poredio sam rezultate sa sata sa naprednim uredjajem za merenje nadmorske visine, pritiska i kompas. Tokom tri nedelje izvrsio sam regulisanje nadmorske visine i vazdusnog pritiska samo dva puta. Kompas je bio precizan sve vreme. Gornja zabelezena visina bila 6267m na vrhu planine Chimborazo, a temperatura izmedju -16 ° C i +30 ° C, sto je bilo isto kao sto je napredan uredjaj pokazivao.
Sat je vecinu vremena bio pricvrscen za kaiseve mog ranca, na kisi i hladnoci po nekoliko sati. Cak je doslo i do zamrzavanja, ali je i dalje radio bez ikakvih problema!

Canyon: Koje savete mozete dati drugima da postignu svoj cilj?

Tomaz: Kada se penjete na planinu, uslovi mogu biti vrlo teski. Lose vreme, pukotine u gleceru i faktori povezani sa nadmorskom visinom kao sto je nizak pritisak, niska temperatura i nizak nivo kiseonika, su medju najopsanijim komplikacijama koje mozete iskusiti. Dug fizicki i mentalni trening, mnogo priprema, kao i adekvatna oprema su obavezni. Takodje, verujem da bez podrske i razumevanja od strane moje devojke i porodice, bilo bi vrlo tesko ili gotovo nemoguce za mene da uspem. Kao sto sam ranije rekao, dobra oprema je kljucna za uspeh ovakve ekspedicije. Uredjaji sa posebnim funkcijama poput Canyon sata izuzetno su vredni na planini, posebno u otezavajucim uslovima. Kada sam kupio SW7, bio sam znatizeljan da vidim kako ce raditi u poredjenju sa naprednijim uredjajima. Iako je ovaj sat pristupacan, parira naprednijim uredjajima. Prevazisao je moja ocekivanja i dokazao da je uredjaj  i za najekstremnije okruzenje. Definitivno ga preporucujem svim planinarima i zaljubljenicima u aktivnosti na otvorenom.

Canyon: Planovi za buducnost?

Tomaz: Nadam se da cu dobiti sansu da se popnem na jos neke lepe planine u buducnosti. Uvek sam spreman za izazov!

Leave a Reply