Gadgets

Fujitsu eko-tastatura od obnovljivih materijala

Ekološki-održiva tastatura napravljena od obnovljivih komponenti izgleda, funkcioniše i košta isto kao i plastična

Kompanija Fujitsu je danas predstavila prvu tastaturu koja će se proizvoditi od obnovljivih materijala, upotrebom dosadašnje tehnologije livenja ubrizgavanjem. Zamenom delova od plastike kompanija značajno smanjuje emisiju ugljen-dioksida u atmosferu. U novoj tastaturi je čak 45 posto plastičnih komponenti zamenjeno materijalima iz obnovljivih izvora, čime se promoviše održiva proizvodnja i smanjenje zavisnosti od nafte i naftnih derivata, kao sirovinske baze. Fujitsu eko-tastatura takođe ima i održivu cenu, u rangu sa konvencionalnim modelima tastatura proizvedenim od plastike.

Iako se vizuelno gotovo i ne razlikuje od klasične, a jednako je otporna i na polivanje tečnošću – dva osnovna dela Fujitsu “KBPC PX ECO” tastature su umesto od plastike izlivena od 100% biorazgradivih materijala. Odmorište za dlanove napravljeno je od kombinacije nus-proizvoda industrije pulpe, prirodnih vlakana i aditiva. Telo tastature je od acetata celuloze, eko-materijala pod nazivom “BIOGRADE”, a kako bi u potpunosti bili potvrđeni akreditivi “zelenog proizvoda”, PVC plastike nema ni u njenom USB kablu.

Fujitsu je ovaj proizvod razvio u sklopu svog neprekidnog „Green IT“ segmenta proizvodnog portfolija. Okretanjem obnovljivim materijalima za „KBPC PX ECO“ tastaturu, Fujitsu procenjuje da će uštedeti oko 60.000 kilograma plastike godišnje.

Prijateljski nastrojena prema okruženju, ova tastatura obezbeđuje komforan rad bogat standardnim i „premium“ opcijama. Na njoj je, primera radi, pet dodatnih funkcijskih tastera koji obezbeđuju prečice do popularnih aplikacija pritiskom na dugme. Komfor je takođe i karakteristika ovog proizvoda uz montažno-demontažno odmorište za dlanove koje je toplije od plastike, dok ergonomski dizajnirani tasteri obezbeđuju zaista udoban rad.

Leave a Reply