Gadgets

Garmin eTrex Legend H

Od pre nekoliko dana postao sam ponosni vlasnik još jednog Garmina – eTrex Legend H. Kao višegodišnji korisnik Legenda, a imam i Vistu HCx, red je da opišem sve vrline i mane nove igračke. Uređaj je stigao u manjoj originalnoj kutiji nego dosadašnji eTrex-ovi, a unutra – GPS, USB kabl (da, dobro ste pročitali, nema više onog mrskog serijskog konektora) i gomila Quick reference guides na raznim jezicima u papirnom i CD izdanju. Na CD-u nema Trip & Waypoint Manager-a (tj. golog Mapsource-a) ni Garmin USB drajvera, ali sve to sam našao na SCG Route disku.

(Garmin)

Na prvi pogled stari Legend i ova H varijanta su iste. Fali stari Garmin logo u obliku stilizovane zemljine kugle na vrhu, plastika je još providnija, a tu je i natpis Legend H na vrhu ekrana. Na zadnjoj strana je stari poklopac baterije, bez dodatka za bicikl nosač (koje imaju kolor eTrex-ovi) i gumeni zaštitnik USB konektora.

Ubacio sam baterije, uključio ga u sobi i uz čekanje od par minuta (ipak je to prvi hladan start) eto signala 10 satelita! Pored njega sam uključio i Vistu HCx i otprilike su imali identične “satelitske strane”. Stari Legend je na istom mestu “hvatao” jedan ili nijedan satelit.
Zaštitna guma koja okružuje GPS je tvrđa od kolor modela, a samim tim je u radu tastere potrebno malo jače pritisnuti.

Meni je promenjen, nema više onog windows-like menija starog Legenda sa properties i meni ikonama u gornjem desnom uglu, već je sve i izgledom kao kod color modela. Ko je navikao na brzu promenu dva poslednja ekrana pritiskom na džojstik, moraće od toga da se odvikne. Osim što glavni meni prikazuje ikone u dva, a ne u tri reda (ekran je uži i duži od koloraca) i što “trip computer” ima još jedno mesto za podatke, ostalo je sve isto kao u Legendu HCx (koji takođe nema barometarski visinomer i elektronski kompas). Ili bolje rečeno u eTrex Venture HC jer su to identični modeli koji se razlikuju samo u ekranu – mono ili kolor. Divan je i osećaj obeležavati waypointe nazivom od 14 karaktera i dodatnim komentarom, kao kod kolor modela.

Tracks meni otkriva još jednu novinu preuzetu sa color modela – u uređaj možete da učitate 20 trackova od po 500 tačaka (za razliku od starog Legenda u koji je išlo 10 trackova po 750 tačaka). Active log standardno prima 10.000 tačaka. Kratki pritisak na donji desni taster donosi podešavanje ekrana pomoću džojstik dugmeta: kontrast (levo – desno u koracima od 2%) i osvetljenje (gore – dole u koracima po 25%).

A sad ono interesantno – učitavanje SCG Route karte. Trenutna verzija 2.0 je veličine nešto preko 15mb bez “calculation data” dela za rutiranje, što lagano staje u 24mb memorije ovog GPS-a. Ostaje dovoljno prostora za dodatne mape. Ovde nastaju problemi mono ekrana sa četiri nijanse sive – poligoni gradova su potpuno crni, kao i ulice i njigovi nazivi! Crno na crno – ništa se ne vidi, sem par POI ikona. Nikakvo podešavanje kontrasta ne vredi. Van gradova sve je u najboljem redu, pa i na planinama koje su pokrivene izohipsama.

Srećom postoji način da promenim iscrtavanje karte u uređaju. Rešenje se zove – .typ fajl! Većina profesionalnih Garmin karata, uključujući i SCG Route ima svoj .typ fajl u kome je izmenjen default način iscrtavanja pojedinih komponenti mape. U C:\Garmin\Fam_929 direktorijumu nalazi se fajl I00003a1.typ – rešenje problema iscrtavanja karte u gradovima! Na sajtu http://ati.land.cz/gps/typdecomp/editor.cgi našao sam jednostavan editor .typ fajlova, učitao originalan fajl, u njemu editovao “large city” i “small city” poligone i snimio ga nazad pod istim imenom. Upozorenje: sačuvajte originalni .typ fajl na drugom mestu jer ukoliko ga pokvarite – nećete moći da startujete Mapsource dok ne vratite ispravan fajl. Posle nekoliko pokušaja napravio sam dve verzije ovog fajla – jednu sa poligonima gradova sa najsvetlijom sivom bojom i drugu – gde se poligoni gradova uopšte ne vide. U GPS sam ubacio ovu drugu varijantu – ulice prave dovoljno veliku gužvu na ekranu tako da je nemoguće promašiti grad pri nekom traženju skrolovanjem… Prerađene .typ fajlove možete prnoaći OVDE, samo ih pravilno nazovite i iskoprijate u SCGRoute folder na vašem računaru.

Na terenskom testu, ova dva GPS-a su se ponašala veoma slično. U klisuri u kojoj je stari Legend uvek ostajao bez signala, snimljeni trackovi Legenda H i Viste HCx bili su skoro identični, sa čvrstim držanjem signala.
Pri istovetnom podešavanju zuma, sa dva data polja u gornjem delu ekrana (kod mene su to brzina i visina jer nemam potrebe da pratim preciznost uređaja), Legend H prikazuje preko 30% više mape po vertikali, a neznatno manje po horizontali zahvaljujući ekranu veličine 160×288 tačaka naspram 176×220 tačaka kolor modela. Pri vožnji sa oba GPS-a jedan pored drugog – ista, ali krupnija mapa mi je bila na Legendu H pri zumu od 200m i na Visti HCx pri zumu od 300m.

Leave a Reply