Gadgets

GARMIN ponovo vodeći

Kompanija Garmin objavila je da je u 2008. godini zadržala vodeću poziciju u svetu po prodaji navigacionih uređaja. Drugu godinu za redom Garmin povećava udeo na globalnom tržištu.

Rezultate analize tržišta predstavila je firma “Canalys”, vodeća nezavisna kompanija za analizu tržišta tehnologije.

Cliff Pemble, izvršni direktor Garmina:
Drugu godinu zaredom, ljudi iz celog sveta najviše biraju Garmin, između svih ostalih robnih marki, da ih sigurno dovede do odredišta.
Već 20 godina Garmin je posvećen svojim korisnicima, nudeći im inovativne, tehnički napredne, kvalitetne uređaje jednostavne za korištenje, kao i dobru podršku.
Uprkos ekonomsko teškim vremenima, verujemo da povećanje tržišnog udela dolazi kao rezultat našeg ispravnog pristupa tržištu i sigurni smo da možemo nastaviti s ponudom proizvoda koji će biti najbolji u svom segmentu, kao i da ćemo time privući još više korisnika u narednim godinama.

Chris Jones, potpredsednik i glavni analitičar Canalys-a:
“Canalys procenjuje da je u 2008 godini Garmin povećao svoj tržišni udeo na tržištu portabilnih navigacionih uređaja (PND) na 33.7%, sa 27.8% u 2007.
Isporuke Garmin PND uređaja su porasle za 42% u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja odličan rezultat na tržištu koje oseća efekte smanjene potražnje.
Uprkos teškim tržišnim uslovima koji se očekuju u 2009, veliki proizvođači će povećavati svoj udeo na tržištu.”

Analiza kompanije Canalys obuhvata ukupnu svetsku prodaju PND uređaja u kalendarskoj 2008. Izveštaj ne obuhvata ostale značajne segmente Garmin proizvoda: ručne, fitnes, nautički i avio GPS uređaje, koji bi u zbiru dodatno proširili vodeću tržišnu poziciju Garmin GPS uređaja.

Tokom 2008 Garmin je ukupno isporučio 16.9 miliona uređaja, što je uvećanje od 38% u odnosu na 2007. I pored zahtevne ekonomske situacije, kompanija je prijavila ukupan prihod od 3.49 milijardi dolara u 2008, što predstavlja porast od 10% u odnosu na 3.18 milijardi u prethodnoj godini. Sve regije beleže rast u 2008: Severna Amerika +13%, Evropa +5%, Azija +1%.

Leave a Reply