Gadgets

iPod za kraljicu Elizabetu

Ako se neko pitao šta je britanska kraljica protekle sedmice dobila na poklon od uglednih gostiju iz Sjedinjenih Država – predsednika Baraka Obame i prve dame Mišel – odgovor je: ‘Apple iPod’, popularni uređaj za reprodukciju muzike u MP3 formatu.

Osamdesetdvogodišnja britanska kraljica, ponosna baka osmoro unučadi, pridružila se tako digitalnoj muzičkoj revoluciji. Prvi susret novoizabranog američkog predsednika sa 72 dana radnog iskustva i britanske kraljice, koja je na prestolu već 57 godina, ostaće zapamćen po neobičnom poklonu koji je Elizabeta II dobila od Baraka i Mišel Obame.

Mada ‘ajpod’ baš i ne izgleda kao poklon sasvim prikladan za 82-godišnju britansku kraljicu, BBC-jev stručnjak za kraljevsku porodicu Piter Hant kaže da je stekao utisak da je Elizabeta II bila vrlo zadovoljna:

“U Bagingemskoj palati se smatra da je ajpod vrlo maštovit poklon. Kraljica je u životu svašta dobijala na dar – mladunče krokodila, ptice i raznorazne druge životinje, uključujući i slona – ali ajpod je maštovita ideja zato što je u pitanju vrlo moderna sprava poklonjena predstavniku jedne prastare institucije, ali institucije poznate po svojoj sposobnosti da se prilagođava vremenu i opstaje. Sada je i kraljica, 82-godišnja majka četvoro dece i baka osmoro unučadi, vlasnik jednog ajpoda. Pretpostavljam doduše da će unuci biti ti koji će morati da joj objasne kako ajpod radi, a ne njen najstariji sin princ Čarls”, kaže Piter Hant.

Muzika iz popularnih mjuzikla

Srebrni ‘ajpod’ sa posvetom Obamnih, pored video snimka kraljičine posete Sjedinjenim Državama 2007. godine, sadrži i 40 pesama iz popularnih brodvejskih produkcija – uključujući tu i mjuzikle “My Fair Lady”, “Jadnici”, “Kralj i ja”, “Priča sa zapadne strane” i “Mačke”.

Muzika na kraljičinom ‘ajpodu’ je zapravo prateći poklon uz retku knjigu pesama brodvejskog tandema, kompozitora Ričarda Rodžersa i tekstopisca Lorenca Harata, koju su Barak i Mišel Obama takođe poklonili Elizabeti Drugoj.

Američki predsednik i njegova supruga su zauzvrat dobili fotografiju kraljice i njenog supuga, princa Filipa – sa posvetom i u srebrnom okviru.

Piter Hant kaže da je prvi susret kraljice i Obaminih protekao u izuzetno prijatnoj atmosferi:

“Bilo je vrlo očigledno da su se baš dobro složili. To se moglo videti i iz govora tela i na zajedničkim fotografijama. Kraljica je pitala goste da li im teško pada vremenska razlika između Vašingtona i Londona, a Barak Obama se našalio i rekao da je već doručkovao sa premijerom Braunom i sastao se sa kineskim i ruskim predsednikom i liderom britanske opozicije Dejvidom Kamerunom, i da je ponosan zato što ni na jednom sastanku nije zaspao”, kaže Hant.

Neobičan zagrljaj

Na prijemu zajedno sa svi ostalim svetskim liderima, navode dopisnici, bilo je skoro neverovatno videti kraljicu i prvu damu Sjedinjenih Država kako stoje zagrljene.

Kraljica to skoro nikada ne radi javno, pa je juče zato pomalo ličila na svoju pokojnu snaju, princezu Dajanu. Na samom kraju prijema, kraljica je prvoj dami rekla – sada kada smo se upoznali, molimo vas da ostanemo u kontaktu. Nema sumnje da će mnogima koji prate dešavanja u britanskoj kraljveskoj porodici ovo zazvučati kao vrlo nežan pozdrav.

Leave a Reply