Gadgets

Kako radi Apple Magic Mouse

Unazad deset godina vlada mišljenje da Apple ne zna da napravi dobar miš. Zbog toga upravo ovaj deo periferije često je jedini ne-Apple hardver na radnim stolovima Mac-ovaca i najčešće ga zamenjuju Logitechova rešenja. Za nedavno predstavljeni Magic Mouse mnogi kažu da je miš bez konkurencije, kako u vizuelnom tako i u smislu funkcionalnosti.

Radi se o laserskom bežičnom mišonji koji se sa računarom povezuje Bluetooth-om i za razliku od Mighty Mouse-a ne postoji žičana verzija. Samo pakovanje je vrlo jednostavno i minimalističko. Ne sadrži ništa drugo osim miša (dve AA baterije nalaze se već u njemu i navodno bi trebale da omoguće četiri meseca rada) i slično je ambalaži novijih iPod-ova. Ono što vas prvo privuče kod Magic Mouse-a je dizajn. Miš izgleda jednostavno fantastično. Dok je Mighty Mouse delovao nekako previše plastično i dobro se uklapao uz stariju generaciju belih iMac-ova, magični mišonja je napravljen od aluminijuma i plastike te bolje odgovara alu-generaciji Mac računara.

Ono što smo odmah zapazili je izostanak (često problematične) scroll kuglice. Umesto nje cela gornja površina miša prekrivena je senzorima osetljivima na dodir omogućavajući multi-touch funkcionalnost poznatu iz touchpada na novijim generacijama Apple-ovih prenosnih mašina. Ovo je ujedno i glavni “selling point” ovog proizvoda koji se reklamira kao prvi multi-touch miš na svetu.

Ovakav potez omogućava vlasnicima Mac desktop mašina mnogo veću funkcionalnost u radu sa aplikacijama poput Safarija i iPhoto-a. Jedna od novosti je i tzv. “momentum scrolling” poznat svim vlasnicima iPhone-a. To je funkcija koja najbolje dolazi do izražaja u internet pretraživaču kada prstom klizimo preko površine miša da pregledamo neku stranicu.

Ako kliznemo brzo i maknemo prst sa miša stranica će nastavi da se skroluje sa inercijom zavisno o brzini kojom smo kliznuli po mišu. Na žalost, njeno izvršavanje je trenutno moguće samo u Snow Leopardu. U samom radu miš je vrlo precizan iako će nekima biti možda malo prespor, naročito onoj populaciji koja operiše sa većom rezolucijom displeja.

Ono što svakako nedostaje “magičnom” su tasteri za expose/spaces/dashboard koje je veliki broj Mac konzumenata koristio svakodnevno i što će nekima verovatno biti glavni argument protiv kupovine ovog miša. Apple preporučuje korišćenje tzv. screen corners-a tj. pomicanjem kursora u ugao aktivira se expose i sl. što naravno nije toliko praktično kao pritisak tastera na mišu ali šta je tu je. Ergonomija takođe može predstavljati problem kod određenog dela korisnika.

Dimenzije miša su prilično male (naročito visina) tako da nam miš ne “leži” u ruci što može biti problem korisnicima sa većom šakom i onima koji provode osam sati dnevno za računarom. Cena ovog lepotana je za naš standard poprilično visoka, ali dobrim delom i opravdana odličnim radnim karakteristikama.

Leave a Reply