Gadgets · PC računari

Kingston DataTraveler R500 za ekstremne uslove

Bez fleš memorije se više ne izlazi iz kuće – zaključak je poslednjeg istraživanja na temu korišćenja USB flešića, koje je pokazalo još i da 85 odsto vlasnika računara koristi ovaj sve manji i manji gedžet.

Upravo zbog tih 85% vodi se besomučni rat za primat na tržištu koji iziskuje gotovo svakodnevno lansiranje novih rešenja. Kompanija Kingston je na ovom polju jedna od najuticajnijih i sa svojom DataTraveler familijom rešenja već skoro jednu deceniju drži lidersku poziciju. Mi smo već u nekoliko navrata imali priliku da se družimo sa nekim neobičnim mališanima iz pomenute, a ovoga puta do nas je stigao jedan ultimativni model – DataTraveler R500. O kakvom drajvu je reč?

Čim smo DataTraveler R500 uzeli u ruke odmah nam je bilo jasno da ovo nije flešić za šalu, odnosno prosečne korisnike. Debeo sloj gume prekriva plastično telo drajva, a ispod njega se nalaze trenutno najbrži fleš moduli na svetu. Guma ga čini otpornim na sve vrste udaraca, vodu, toplotu i padove, a ugrađena memorija mu omogućava postizanje velikih brzina transfera (28MB/sec. za čitanje, odnosno oko 20MB/sec. za upis podataka).

Upravo zbog toga DT R500 i preporučujemo ljudima koji su stalno u pokretu i sportistima, kao i poslovnim korisnicima kojima je bezbednost podataka na prvom mestu. Lako se održava, jer guma generalno ne iziskuje neko posebno čišćenje osim povremenog pranja, što je veliko plus, naročito ako spadate među otrošače koji ne vole mnogo da briskaraju svoje gedžete.

Dizajnerski gledano DT R500 se dosta razlikuje od ostalih rešenja iz DataTraveler familije upravo zbog gumiranog “okova”, koji ga čini debljim i robusnijim. Inače, drajv je prošaran crnim trakicama, koje mu daju na atraktivnosti i narandžaste je boje. Proizvodi se u kapacitetima do 64GB, a na našem tržištu dostupni su modeli od 16 i 32GB. Mi smo testirali drajv od 32GB, tako da su gore navedeni brzinski podaci relevantni za njega, a pošto su upitanju isti memorijski čipovi verujemo da se dobijaju identični rezultati i sa rešenjima od 16 i 64GB.

DataTraveler R500 je kompatibilan sa svim aktuelnim Win i Mac platformama zajedno sa nekim od najpopularnijih Linux-a. Međutim, mi na njima nismo radili testove (mislimo na Linux OS-ove), tako da vas za te informacije ne možemo opskrbiti. Cenovno posmatrano Kingston je sva tri modela odlično pozicionirao i ista su tek nešto skuplja od prosečnih flešića koje svakodnevno viđamo. To je upravo i razlog više za našu toplu preporuku!

Leave a Reply