Gadgets

Microsoft Zune stiže u Evropu

Kompanija Microsoft objavila je da će od ove jeseni pristup Zune online prodavnici imati korisnici širom Evrope, Kanade, Meksika, Novog Zelanda i Australije.

Zune Marketplace objedinjuje četiri servisa -Zune Pass, pretplata na slušanje muzičkih naslova, zatim prodaju muzike, video zapisa kao i iznajmljivanje popularnih filmova.

Međutim, neće sve mogućnosti ovih usluga biti dosutne svim korisnicima podjednako, već će se razlikovati od zemlje do zemlje. Pa će, tako, korisnici iz Velike Britanije i Francuske imati mogućnost da uživaju u svim uslugama, dok će oni iz Kanade, Meksika, Novog Zelanda i Australije morati da se zadovolje samo jednim delom mogućnosti koji ovaj servis pruža.

Ova ponuda deo je Microsoftove “three screens” strategije. Sadržaj kupljen na Marketplaceu će biti dostupan i na “malom” ekranu Windows Phone 7 uređaja, na monitorima PC računara sa Windows operativnim sistemim kao i na velikim TV ekranima uz pomoć Xbox konzole.

Što se Zune Pass servisa tiče, novi pretplatnici će imati drugačije usluge od onih koje imaju korisnici u SAD. Naime, pretplatnici iz Amerike imaju mogućnost pristupa svim sadržajima do isteka pretplate i 10 besplatnih preuzimanja na mesečnom nivou. Na novim tržištima korisnici će dobiti pristup Zune katalogu, ali neće dobiti i 10 preuzimanja naslova.

Što se cena servisa, u većini evropskih zemalja cena će kretati oko 9.9 eura mesečno, dok će u Velikoj Britaniji biti 8.99 funti. Međutim, te informacije nisu zvanično potvrđene.

Iz kompanije ističu da ovim servisima žele da omoguće korisnicima da kupljen ili iznajmljen sadržaj sa Zune Marketplace bude dostupan bilo gde i bilo kada, koristeći dostupne tehnologije. (B92)

Leave a Reply