Gadgets

MIO se pridružio projektu Globalnog Dana Zemlje

Kao vodeći GPS brend na svetu, koji vodi računa o životnoj sredini i okruženju, MIO je smanjio veličinu i težinu svojih proizvoda, izbacio štetne i opasne supstance, unapredio procese proizvodnje i počeo da izrađuje proizvode koji su mnogo lakši za reciklažu. MIO se trudi svojim postupcima da smanji uticaj štetnih materija na životnu sredinu.

MIO konstantno smanjuje veličinu svog pakovanja. Još od 2007 godine, veličina MIO pakovanja je smanjena za 41%. Smanjivanjem količine pakovanja od čak nekoliko stotina tona godišnje, MIO smanjuje u proseku oko 6 isporuka materijala avionom u Evropu.

Od 2010 godine, mastilo koje MIO koristi na svojim pakovanjima, zamenjeno je sojinim uljem. Sojino ulje je sirovina koja je više usklađena sa životnom sredinom nego tradicionalne sirovine na bazi nafte, zbog sledećih razloga: pri uzgajanju, soja absorbuje CO2 iz atmosfere i tokom procesa reciklaže pravi se manje zagađenje, a štampa se skida lakše. Mogućnost skidanja štampe je bitan faktor, zbog toga što se ne povećava samo količina papira/kartona koji treba da bude reciklirana, nego se proizvodi reciklirani papir boljeg kvaliteta zbog toga što vlakna trpe manje opterećenje.

MIO se odazvao pozivu globalne kampanje ”Billion Acts of Green” u organizaciji Globalnog Dana Zemlje, i održaće online događaj pod nazivom “I LOVE Green Cities” koji ima zadatak da motiviše ljude da podele svoje “zeleno” iskustvo kroz fotografije, filmove i kratke članke o gradu u kome žive ili planiraju da postete. Učesnici duž celog sveta izražavaju svoju jedinstvenu definiciju “Zelenog Grada” i neobičnim postupcima, kao što su uzgoj trave na krovu svog automobila, kako bi mogli da donesu miris zelenog u svaki ugao grade ili vožnjom bicikla kroz centar grada obučeni kao vanzemaljci.

  • Taipei, Barselona, San Francisco su izglasani kao 3 najzelenija grada u MIO “I LOVE Green Cities” kampanji. Pored takmičenja „zelenih kreacija”, posetioci se takođe mogu priključiti “Glasanju za zeleni grad” kako bi proglasili grad koji je po njihovom mišljenju najzeleniji. Mesec dana nakon što je kampanja započela, preko 30.000 ljudi širom sveta su se pridružili događaju i glasali za svoj zeleni grad. Taipei je osvojio prvo mesto, dok su Barselona i Sindej na drugoj i trećoj poziciji. Polovina od prvih 10 gradova je iz Evrope – Barselona, Prag, Amsterdam, Budimpešta i Krakow.
  • “I LOVE Green Cities” takmičenje je otvoreno do 21 maja. Svake nedelje, MIO će dodeljivati vredne nagrade posetiocima koji su glasali. Ovi “Zeleni Posetioci” imaće mogućnost da osvoje MIO navigacioni uređaj u vrednosti oko $300 dolara.
  • Pobednik finala i jedan dobitnik nagradne igre imaće priliku da osvoje besplatnu avionsku kartu (vrednu $1500 dolara, u zavisnosti od grada u kome poleću) i ulaznicu za 2010 Expo u Šangaju ovog leta.

Leave a Reply