Gadgets

Nove rasterske mape u Garmin uređajima

Početkom oktobra Garmin je objavio Beta softver za Dakota 10/20, Oregon 200/300i 550 i Colorado uređaje koji omogućava učitavanje korisničkih rasterskih karata u Custom Maps folder uređaja, i njihov prikaz kao podloge ispod detaljnih karata i Tracklog, Route i Waypoint podataka.

Dugo očekivana podrška za rasterske karte je prvo objavljena kroz GB Discoverer – topografske mape Velike britanije na microSD karicama, a potom je nezvanično najavljivana, da bi napokon postala dostupna kroz podršku za Google Earth KMZ format. Način kalibracije i transfera rasterskih karata kroz GooleEarth softver je opisana na Garmin Blogu, a na GpsPasSion forumu možete pronaći još nekoliko korisnih saveta.

Rasterske topografske karte Srbije različitihi razmera i godina izrade, skenirane i kalibrisane u digitalnom formatu, možete nabaviti uVojnogeografskom institutu

Rasterske mape se prikazuju kao podloga ispod već učitanih vektorskih mapa u uređaju, poput SCG Route karte. Moguće je uključivati / isključivati prikaz rasterskih i/ili vektorskih mapa po potrebi. Uređaj automatski generiše rute kroz postojeće vektorske karte, rasterske koristi samo kao podlogu za prikaz. Jednostavnu konverziju mapa iz OziExplorer softwera omogućava GlobalMapper.

Ova funkcionalnost otvara mnoge nove primene nove generacije ručnih uređaja. Poput učitavanja orijentiring karata radi provere na terenu korišćenjem QuickRoute softvera.

Ovako izgleda TK25 učitana kao podloga ispod SCG Route karte, kroz koju je Oregon 300 napravio rutu. Jasno se vide razlike između npr. linije obale Dunava ispod Pančevačkog mosta na TK 25 i na SCG Route.

Na sličan način je moguće eksportovati i kalibrisati screenshotove iz Google Earth-a i koristiti ih kao podlogu u uređaju. Sledeći primer je iz Colorado 300:

Više informacija o Garmin urešajima imapama možete zasnati na www.garmin.rs

Leave a Reply