Gadgets

Prestigio GeoVision 5120 i Mio Moov S568

Od pojave GPS tehnologije na našem tržištu, broj proizvođača, a samim tim i broj modela koji su u konkurenciji, se konstantno povećavao, što je i dovelo do malog problema prilikom izbora za kupovinu neke od ovih, u današnje vreme preko potrebnih spravica. GPS uređaji imaju jednostavnu i standardizovanu formu.

Uglavnom su to uređaji opremljeni ekranom osetljivim na dodir bez mnogo prostora za isticanje u smislu spoljašnjeg izgleda, što još više otežava izbor i ostavlja nam da se posvetimo razlici u finesama kao i subjektivnom utisku. Naravno da  funkcionalnost mora biti na najvišem nivou da bi se neki uređaj uopšte uzeo u obzir.

Prestigio i Mio su firme čija je osnova tržišnog nastupa  zasnovana na dobrom dizajnu i visokom kvalitetu izrade proizvoda, stoga je bilo jako zanimljivo ispitivati po jedan od njihovih GPS uređaja i videti kako se oni ponašaju pri testu u našim uslovima saobraćaja.

Prestigio GeoVision 5120

Prvi detalj koji nam upada u oči kod modela GeoVision 5120, jeste to da je izrađen upotrebom blago gumiranog materijala, što u radu odaje sigurnost da vam pri baratanju van vozila neće tako lako ispasti iz ruke. Sve je to u skladu sa luksuznim stilom marke Prestigio koji se stalno provlači kroz njihove proizvode –  prijatan dizajn koji treba svima da se svidi, ali i da izazove zadivi. Ono što bi na ovom GPS-u trebalo da bude zanimljivo jeste njegova debljina koja iznosi svega 13 milimetara. Ipak, parametar koji je po nama bitniji – jeste dijagonala ekrana, koja u ovom slučaju iznosi 5.0″.

Možemo reći da je ova veličina dovoljno mala da GPS ne bude bude nezgrapan i pri tome ne remeti harmoniju komandne table vašeg automobila, a sa druge strane dovoljno velika za dobru funkcionalnost displeja osetljivog na dodir. Na početnom ekranu posle aktiviranja uređaja, nalaze se tri tastera, kojima se korisniku omogućava aktiviranje funkcije media playera, sistemska podešavanja i aktiviranje samog GPS-a.

Softver za reprodukciju multimedijalnih sadržaja ne pleni mnoštvom opcija i mogućnostima, pa ćemo za njega samo reći da je tu i da se može pokazati korisnim jer postoji mogućnost jednostavne integracije u audio system samog automobila, te može služiti u trenucima dokolice kao preko potrebna zabava saputnika, naročito onih mlađih, na nekom dugom i napornom putu.

prestigio-geovision-5120

Jedan od većih aduta ovog proizvoda je podrška za 3D mape, ali je na žalost to jedna od opcija koje nije moguće koristiti na našem podneblju. Ažuriranje mapa u odnosu na stanje puteva, radova na putevima i vremenske neprilike kao i obično nije dostupno, ali to je stvar na koju smo navikli i nekako je gledamo kao luksuz, pa nedostatak ovih mogućnosti i nije neko iznenađenje.

Nakon par dana druženja sa GeoVision 5120 navigatorom možemo reći da je isti zadovoljio većinu naših očekivanja, počevši od vrlo dobre navigacije, do odličnog kvaliteta izrade. Da stvar bude još lepša i cena mu je u srazmeri sa mogućnostima, pa ako planirate nabavku dobro odrađenog GPS uređaja, onda ozbiljno razmislite o ovom modelu.

Mio Moov S568
Mio nastavlja sa usavršavanjem svoje Moov familije GPS-ova, nudeći potencijalnim kupcima modele većih dijagonala. Moov S568 je jedan od predstavnika novog talasa Mio navigatora koji dolaze sa Spirit softverom, koga je kompanija usavršila do te mere, da u ovom momentu predstavlja jedno od najboljih rešenja na svetskom tržištu.

Pomenuti model poseduje displej dijagonale 4.7″ i oblikom podseća na ostale modele iz S familje o kojima smo nedavno pisali. Ultra tanak je, lako se postavlja na nosač i što je najbitnije u radu je veoma brz. Za svoju fleksibilnost i dinamičnost najviše može da zahvali odličnom procesoru, koji je i u ovom slučaju potpisala kompanija Samsung (oznaka 2450) jedan od najvernijih partnera pomenute.

Za konekciju ka satelitima zadužen je (nama dobro poznati) SiRFstar III with InstantFixII čipset koji paralelno operiše sa 20 satelita i u stanju je da pruži odličan signal, koji se i u najzabačenijim delovima ne gubi.

mio-moov-s568_1

Pošto je Mio Moov S568 izrađen od glossy plastike obratite pažnju na njegovo održavanje. Jako je podložan ogrebotinama i ukoliko ga čistite nekim krućim tkaninama, doćiće do risovanja, kako podloge, tako i displeja. Upravo iz tog razloga savetujemo upotrebu mikrofiber tkanina koje su se pokazale kao najpouzdanije sredstvo.

Cenovno je isto lepo pozicioniran, pa smo poprilično sigurni da će bez većih problema naći put do srca velikog broja domaćih kupaca, naročito onih koji cene eleganciju, male dimenzije i Mio, kao brend.

Leave a Reply