E-servisi · Gadgets

Prvi regionalni INSPIRE forum

 

Druga INSPIRATION obuka i prvi regionalni INSPIRE forum održani su od 25. do 27. septembra 2012. godine u Zagrebu.

U okviru regionalnog INSPIRATION projekta održana je druga obuka za predstavnike zemalja korisnika projekta. Obuka je održana 25. i 26. septembra u organizaciji konzorcijuma zaduženog za implementaciju projekta. Zadatak obuke je prenos znanja i iskustava zemalja članica Evropske unije na implementaciji INSPIRE direktive. Obuka je usmerena na bliže upoznavanje za zahtevima za implementaciju tehničkog okvira s fokusom na mrežne servise i to:

  • Servisi metapodataka (metapodaci, CSW katalog servis, ISO standardi za metapodatke)
  • Servisi za pregled (View services)
  • Servisi za preuzimanje (Download services)
  • Servisi za osmatranje putem senzora, merenje i obradu (Sensor Observation Services, Web Processing Service)

Nakon predavanja održana je sesija posvećena interaktivnoj diskusiji i o prezentovanim temama upućena su pitanja projektnom timu.

U okviru Dana NIPP-a 27. septembra održan je Prvi INSPIRE forum u organizaciji INSPIRATION projekta, Državne geodetske uprave Republike Hrvatske i Hrvatskog kartografskog društva. Pored organizatora, skup su otvori predstavnici hrvatskog ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i ministarstva za zaštitu životne sredine i prirode. Na INSPIRE forumu su učestvovali predstavnici Evropske komisija iz tela zaduženih za praćenje implementacije direktive, kao i drugih organizacija značajnih za SDI razvoj.

Pored toga, organizovano je i predstavljanje zemalja korisnika INSPIRATION projekta kroz prezentovanje trenutnog statusa na uspostavljanju nacionalnih infrastruktura prostornih podataka i planovima za dalji razvoj. Pri tome su istaknuti izazovi i prepreke na implementaciji koji prepoznati kao zajednički u većini zemalja u regionu.

Link
Inspiration…
SDI dani…
Datoteka za preuzimanje
Status infrastrukture geoprostornih podataka u Srbiji…

Leave a Reply