Gadgets

Putovanje oko sveta po GLONASU

U toku tri duge godine Moskovljani će prebrazditi prostranstva okeana, «prevaliće» 30 hiljada morskih milja, posetiće luke 27 zemalja. U tačnoj orijentaciji ruskim sportistima će pomoći upravo najnoviji ruski satelitski sistem GLONAS.

Putovanje oko sveta uz svraćanje u luke Evrope, Indije, Australije, Karipskog basena i Okeanije ima vrlo intrigantan naziv «Prema blagu nacija – kroz okeanska prostranstva» i predstavlja deo programa UNESKO-JAHTING (UNESCO-YACHTING). Njegov glavni cilj je popularizacija jedriličarskog sporta – jednog od načina upoznavanja s kulturnim nasleđem čovečanstva. Članovi ekspedicije će svojim očima videti preko 70 spomenika kulture i istorije, koji se nalaze na Spisku kulturne baštine UNESKO.

Putovanje oko sveta startuje 12. juna, na Dan Rusije i posvećeno je 50-godišnjici leta u kosmos prvog kosmonauta Zemlje Jurija Gagarina, kaže kapetan jahte „Delta“, član saveta „Ruskog krstaričkog kluba“ Andrej Nevzorov:

Moskva je luka pet mora i mi zaista startujemo 12. juna s Bersenjevskog keja, od samog Kremlja, od hrama Hrista Spasitelja. Za mesec dana ćemo biti u Piteru, odatle ćemo izaći na Baltik i dalje – u Svetski okean.

Po rečima kapetana jahte, «Delta» je vrlo čvrst savremeni brod napravljen od kompozitnih «kosmičkih» materijala. Napravljen je u fabrici «Almaz» (Sankt-Peterburg) po projektu Lenjingradskog eksperimentalnog brodogradilišta. Opremljen je uglavnom ruskom opremom. Bez obzira na svoje skromne dimenzije – jedva nešto više od 10 metara u dužinu i 3 u širinu, omogućava da u njemu komforno putuje posada od 4 ljudi.

Posadi jahte predstoji testiranje rada najnovijeg sistema GLONAS. «Preciznost rada navigatora mora biti vrlo visoka, do 1 metra. Sve zavisi od broja signala koji se istovremeno primaju sa satelita. Recimo, u tami se čamac vezuje za dok skoro «na slepo», kapetan gleda samo na displej. Pritom treba uzeti u obzir ljuljanje. Vrlo teško je to obaviti samo uz pomoć GPS, može se reći da je nemoguće. Ne samo to, postojeće mogućnost da se po karti uporedi rad ruskog i američkog navigacionog sistema,“ kaže Aleksej Vlasov – predstavnik ruske kompanije – distributera za sistem satelitske navigacije.

To je prilično ozbiljan poduhvat – mogućnost da se testira rad GLONAS i GPS zajedno, i GLONAS posebno. Ne samo ovde, kod nas, u blizini Moskve ili Sankt-Pterburga, gde uglavnom testiramo opremu, već i po celom svetu. I rasejaćemo onu malu sumnju koja postoji, pre svega na Zapadu u vezi s mogućnošću korišćenja GLONAS. Čamac će uglavnom obilaziti druge zemlje, posetiće ogroman broj luka. Odnosno, informaciono polje, koje bude postojalo unaokolo treba da pomogne boljem razumevanju toga da su GLONAS i GPS zajedno mnogo zgodniji za upotrebu nego sistem GPS posebno.

Sa svoje strane zamenik direktora NII za proizvodnjukosmičkih aparata Genadije Sinjagin je za slučaj nepredviđenih situacija posadi «Delte» na raspolaganje predao radio svetionik za slučaj nesreće i morsku plutaču. Zadatak Andreja Nevzorova je da ivzrši ispitivanje novih instrumenata u Onješkom jezeru.

Leave a Reply