E-servisi · Gadgets

Radionica projekta Plan4All “Prostorno planiranje u Jugoistočnoj Evropi”

U Ljubljani je 19. aprila 2011. godine održana radionica projekta Plan4All “Prostorno planiranje u Jugoistočnoj Evropi”. Plan4All je evropski projekat ko-finansiran od strane Evropske zajednice u okviru programa eContentplus, i predstavlja konzorcijum od 24 partnera među kojima su međunarodne organizacije, univerziteti, predstavnici državnih organa i privatni sektor. Cilj projekta je da uskladi podatke za prostorno planiranje sa principima Direktive INSPIRE.

Radionica je okupila relevantne aktere iz oblasti prostornog planiranja uglavnom iz zemalja jugoistočne Evrope.

Sve prostorno planerske institucija iz ovih zemalja teže usklađivanju sopstvene regulative, prakse i standarda planskog upravljanja i uređenja prostora sa rezultatima projekta Plan4All i preporukama Direktive INSPIRE.

Na održanoj Radionici svaka zemlja ukratko je predstavila planove i trenutni status aktivnosti na primeni evropskih okvira i modela za upravljanje podacima od značaja za prostorno planiranje, kao i za upravljanje prostornim podacima uopšte.

Na kraju Radionice, učesnici su se složili u pogledu važnosti primene standarda u domenu upravljanja podacima od značaja za održivi prostorni razvoj, kao i da bi regionalna saradnja u cilju razmene dobre prakse doprinela unapređenju i opštoj efikasnosti tog procesa.

U sklopu ove radionice, 20. aprila održana je Konferencija SEE Programme na kojoj su predstavljene oblasti, fondovi i rokovi za pokretanje novih projekata u okviru 4. poziva u domenu trans-nacionalne saradnje na primeni politika i strategija Evropske Unije.

Republiku Srbiju su predstavljali predstavnici Republičkog geodetskog zavoda i Republičke agencije za prostorno planiranje.

 

Leave a Reply