Gadgets

Roditelji žale što su kupili deci gedžete

Skoro 34 odsto roditelja želi svojoj deci da oduzme gedžete koje su im poklonili jer su primetili probleme sa strpljenjem, kreativnošću i društvenim veštinama, utvrdilo je jedno britansko istraživanje.

Trećina roditelja požalila je što su deci kupili mobilne telefone, kompjutere i konzole zaa video igrice, a velikom broju roditelja najviše smeta što njihova deca većinu vremena provode pred kompjuterom ili TV-om, umjesto da se igraju napolju. Osim toga, najviše ih brine što njihova deca nisu kreativna, ali priznaju da ih ni ne ohrabruju dovoljno, potvrdila je studija.

Iako se 73 odsto roditelja trudi deci da ograniči vreme koje provode ispred malih ekrana, gotovo polovina njih u nekom trenutku ipak posustane. Iz istog se razloga svađaju, a svaki četvrti tvrdi da su prepirke svakodnevne. Osim toga, gedžeti su uticali i na zajedničko vreme, pa tako većina roditelja priznaje da zbog njih sve manje vremena provode s decom.

Generacija dece rođenih poslije 2000. godine imaju drugačije detinjstvo nego što su to imale generacije pre njih. Nedostatak kreativnih veština može uticati na koncentraciju i strpljenje, ali i na rešavanje raznoraznih problema – tvrdi psiholozi.

Oko 50 odsto dece uzrasta od 3 do 16 godina imaju video igrice, a polovina njih redovno se zabavlja igrajući Nintendo Wii. Svako četvrto dete u svojoj sobi ima TV, a manje od polovine njih zna napraviti avion od papira.

One thought on “Roditelji žale što su kupili deci gedžete

  1. Aca

    Као што рече један научник – сваким кликом миша све смо глупљи.

Leave a Reply