E-servisi · Gadgets

Saradnja Kraljevine Norveške i Republike Srbije

Republički geodetski zavod posetili predstavnici Kraljevine Norveške 15.04.2010. godine Sastanku su prisustvovali Nenad Tesla, direktor Republičkog geodetskog zavoda, Saša Đurović, pomoćnik direktora Sektora za informatiku i komunikacije, Tijana Spasić, savetnik u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, Jannicke Bain iz ministarstva spoljnih poslova Norveške, Siri Andersen, prvi sekretar ambasade Norveške u Beogradu i Brede Gundersen, predstavnik Statens Kartverka iz Norveške.

Nenad Tesla, direktor Zavoda istakao je uspešnu saradnju RGZ-a i Statens Kartverka do sada u formiranju Sken centra, uspostavljanju digitalnog arhiva i uspostavljanju Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka i naglasio očekivanja da će se saradnja nastaviti i u narednim godinama.

Brede Gundersen i Saša Đurović prezentovali su dosadašnje rezultate rada na projektu i planirane aktivnosti do kraja 2012. godine.

Kraljevina Norveška od 2005. godine pruža podršku Republičkom geodetskom zavodu u uspostavljanju katastra nepokretnosti i unapređenju usluga omogućavanjem efikasnijeg upravljanja i pristupa prostornim podacima.

Norveška agencija za kartografiju i katastar – Statens Kartverk (SK) i Republički geodetski zavod sarađuju u okviru “RGZ-SK Tvining projekta”. Jedan od ciljeva projekta je povećanje kapaciteta RGZ za aktivno učešće u evropskim integracijama i harmonizaciji pružanja usluga u oblasti prostornih informacija.

Za potrebe realizacije tog cilja uspostavljen je geoportal preko koga je omogućen pristup skupovima podataka RGZ, da bi se obezbedile jednake i pravovremene informacije za sve. Prostorne informacije, koje pruža RGZ i ostali partneri u okviru projekta dostupne su za različite grupe korisnika i omogućuju laku razmenu osnovnih skupova podataka u skladu sa INSPIRE, ISO i drugim međunarodnim standardima.

Zajednički zaključak je da je dosadašnja saradnja izuzetno pozitivna i da je značajno da se nastavi i u narednom periodu.

Leave a Reply