Gadgets

Savitljivi LG ekrani za buduće novine

Kompanija LG Display je razvila savitljivi ekran od elektronskog papira čije dimenzije približno odgovaraju veličini dnevnih novina.

Dimenzije ekrana su 25 x 40 cm, što znači da njegova dijagonala iznosi 47,2 cm. Debljina ekrana je svega 0,3 milimetara što omogućava da bude savitljiv.

Istraživači u ovoj južnokorejskoj kompaniji su pronašli način da naprave savitljiv ekran tako što su upotrebili metalnu foliju, umesto standardne staklene podloge.

Predstavnici kompanije izjavili su da je ovaj ekran najveći do sada proizvedeni savitljivi ekran od elektronskog papira koji se već koristi u e-čitačima poput “Kindla” i “Ridera”.

Karakteriše ga visoki kontrast radi lakše čitljivosti, a oslanja se na ambijentalno svetlo, tako da se oči onoga ko čita ne naprežu tokom dužeg korišćenja.

Uz to, napajanje je potrebno samo za promenu prikaza na ekranu, tako da uređaji sa e-papirom imaju baterije sa dugim vekom trajanja.

Istraživači u mnogim kompanijama tragaju za savitljivim e-papirom koji bi u budućnosti mogao da predstavlja osnovu za dnevne novine. Sadržaj bi se redovno osvežavao najnovijim vestima, štampanje i distribucija papirnog izdanja bi bili nepotrebni, a te buduće e-novine bi sadržale slike i video.

Predstavnici kompanije LG Display izjavili su da je početak masovne proizvodnje savitljivog elektronskog papira planiran za prvu polovinu ove godine. Finansijski detalji o novom ekranu nisu objavljeni. (L&Z portal)

Leave a Reply