Gadgets

Stanice na Antarktici će obezbediti stabilan rad GLONAS sistema

Novi kompleks monitoringa ruskog satelitskog sistema GLONAS proradio je na antarktičkoj stanici Novolazarevskaja. Što će više biti takvih kompleksa aparata u različitim mestima naše planete,  to će stabilnije biti nautičko informisanje, – istakao je u intervjuu Glasu Rusije zamenik direktora Arktičkog i Antarktičkog instituta u Peterburgu Valerij Lukin.

Radi što preciznijeg određivanja  geografskih koordinata uz pomoć tog sistema neophodno je u različitim mestima zemaljske kugle razmestiti specijalne stanice diferencijalnog korigovanja i monitoringa parametara orbitalnih satelita grupacije GLONAS. Radi realizacije tih planova  Roskosmos je zajedno s ruskom antarktičkom ekspedicijom razmestio na Antarktici dve takve stanice. Prva je bila montirana na stanici Belinshauzen u februaru.

Na Novolazarevskoj je  stupio u pogon i novi  satelitski kompleks za prijem i odašiljanje informacija. Postojanje pouzdane satelitske veze će obezbediti ruskim polarnim istraživačima stabilan pristup Internetu. Roskosmos planira da tokom  naredne dve godine uspostavi na stanicama u Antarktidi kompleks aparature daljinske kosmičke veze. Slični kompleks će montirati na Stanici Ruska u pacifičkom segmentu južnog kontinenta posle njene dekonzervacije i obnavljanja u režimu danonoćnog rada posle 2015. godine.

Svi ti projekti će biti realizovani u skladu s desetogodišnjom strategijom ruskog prisustva na Antarktici.  Jedan od pravaca  je povezan s osiguranjem kosmičke delatnosti. Reč je o tome da je početkom 1990-h godina prošlog veka bila  povučena iz eksploatacije naučno-istraživačka flota koja se koristila radi  održavanja kosmičke delatnosti u udaljenim od Rusije rejonima planete.

Bile su takođe likvidirane vojne baze koje su  obezbeđivale u Južnoj hemisferi globalni monitoring, vezu i u slučaju potrebe upravljanje  kosmičkim letovima ruskih orbitalnih aparata i sistema. To je rezultiralo problemima u korigovanju orbita kosmičkih aparata.  Zato  je u vezi sa realizacijom projekta GLONAS tamo neophodno stvoriti široku mrežu kopnenih stanica, – smatraju stručnjaci. (GR)

Leave a Reply