Gadgets

Sweex Clipz i Vidi

Još od same svoje pojave, media plejeri su privlačili veliku pažnju ogromnog broja potrošača, ponajviše iz razloga što su svojim konceptom uspevali da objedine mnoštvo različitih funkcija u jednom uređaju, koji uz to uglavnom mogu da se lako i jednostavno ponesu u svakom trenutku i na svakom mestu.

Ipak, moramo da podsetimo da su prvi media plejeri bili prilično glomazni, a čak ni dizajnerski nisu bili mnogo privlačni (barem gledajući iz današnje perspektive), i takva situacija je bila sve do sve do trenutka kada je omogućena njihova minijaturizacija, usavršavanjem procesora i GPU-ova koji su bili namenjeni upravo za ugradnju u ovakve spravice. Vredno se radilo na svemu, pa su za vrlo kratko vreme kreirani čipsetovi izuzetnih mogućnosti, koji su omogućili MP3 i media plejerima gotovo savršenu reprodukciju. Od 2005. godine kreće prava mala revolucija u ovom segmentu popularnih gedžeta i to u svim pravcima. Naravno, prvo se započelo sa kozmetikom i dizajnom, koji su uspeli da privuku ogroman broj kupaca, da bi se ubrzo sve više pažnje posvećivalo tehničkim detaljima.

Nema potrebe da ponavljamo (a i vi veroravtno znate) da Apple caruje u ovom segmentu, te da je sa svojim iPod plejerima obara sve moguće rekorde u prodaji. Međutim i drugi proizvođači imaju šta da ponude, naročito u nižoj klasi, gde realno još uvek postoji najveći broj korisnika, koji pre svega ne žele da izdvajaju stotine evra za ovu vrstu proizvoda, ali i nemaju prevelike zahteve po pitanju funkcija. Sweex je upravo u ovom delu tržišta video svoju budućnost i ozbiljno se posvetio kreiranju većeg broja rešenja, od kojih vam mi ovog puta predstavljamo dva modela – Clipz MP3 i Vidi media plejer…

Sweex Clipz

Clipz je jedan od najmanjih MP3 media plejera koji se mogu kupiti na domaćem tržištu i karakterističan je po tome što izgledom dosta podseća na prethodnu generaciju iPod Shuffle plejera kompanije Apple. Očekivano osim vizuelne sličnosti drugih zajedničkih odlika nemaju, jer bi u protivnom Clipz bio dosta skuplji od maloprodjne cene po kojoj ga kupci mogu nabaviti u domaćim prodavnicama.

Budimo konkretniji – reč je o jednostavnom MP3 plejeru naprevljenom kombinacijom aluminijumskog tela i veoma dobre plastike, čije srce čini audio čip već viđen kod Bluebery Bit Cat MP3 plejera, koji je prilično popularan među domaćim korisnicima. To je u startu obećavalo dobar kvalitet audio reprodukcije, što se u praksi i pokazalo istinitim. Najbolji rezultati se postižu sa MP3 formatom na visokom bit rejtu, pa tako ako se odlučite za kupovinu ovog mališana imajte to na umu.

Model koji smo mi imali na testu raspolaže sa 2 GB memorijskog prostora i otprilike može da skladišti do 200 numera pri kompresiji od 320 kbps. Kontrola plejera obavlja se preko seta tastera pozicioniranih na samom uređaju i navgacija je u praksi relativno jednostavna jer su podržane samo osnovne kontrole (za jačinu zvuka i prelaz sa pesme na pesmu). U paketu se dobijaju i prateće Earphone slušalice, koje su prosečnog kvaliteta, pa ukoliko imate iole viši kriterijum u ovom segmentu, savetujemo da nabavite bolje.

Dakle, ono što je pored cene glavna prednost ovog plejera, jesu njegove malene dimenzije i težina koja prema specifikacijama iznosi svega 13 grama. Stoga, Sweex Clipz nećete ni osetiti prilikom nošenja, a ukoliko se bojite da ga možete izgubiti tu je ugrađena štipaljka, kojom ga možete jednostavno prikačiti negde na odeću i tako imati vernog pratioca koji će u svakom trenutku moći da vam pruži malo razonode u vidu omiljenih pesama.

Sweex Vidi

Vizuelno gledano, Sweex Vidi je takođe realizovan po ugledu na Apple-ove uređaje, a za razliku od prethodno opisanog modela ovaj plejer poseduje i displej. U pitanju je backlight ekran koji operiše sa rezolucijom od 128×128 piksela, što i nije baš podatak za neku pohvalu, ali opet napominjemo u ovom cenovnom rangu bolje rešenje ne možete očekivati. Sa druge strane u pitanju je takođe veoma maleni uređaj, koji je pre svega jako tanak (11 mm) i možemo reći da deluje poprilično elegantno. Primerak koga smo mi imali priliku da isprobamo došao je u plavoj metaliziranoj boji kućišta, na kome osim upravljačkih tastera i TFT ekrana nema drugih značajnijih detalja.

Postojanje ekrana koga smo već u više navrata spomenuli, nagoveštava da ovaj uređaj ima šire funkcije od Clipz modela, i zaista je tako. Naime, pored reprodukcije audio sadržaja, Sweex Vidi je u stanju je da prikaže i tekst, fotografije i pokretne slike, što ga čini dodatno interesantnijim za širi krug korisnika.

Kvalitet zvuka je na nivou Clipz plejera, pa i u ovom slučaju preporučujemo da muziku kompresujete na što veći bit rejt, kako bi izbegli šumove i umanjili efekat distorzije (koji je blago prisutan). Fotografije se sasvim solidno reprodukuju (koliko maleni ekran može da podrži), ali šteta što ovaj plejer vidi samo JPG i BMP formate. Prikaz video materijala je takođe na osnovnom nivou i tu ne očekujte neka čuda. Pored izvorne podrške za AM video format, uz priloženi softver je moguća konverzija i AVI, MPG, VOB, RM, MOV i QT formata, pa ni tu nećete biti uskraćeni, mada mislimo da ovaj uređaj i dalje primarno treba posmatrati kao audio plejer. U tom segmentu treba navesti i voice recording mogućnost, pa po potrebi Vidi može preuzeti i funkciju diktafona.

Spomenimo i postojanje predefinisanih ekvilajzera (8 preseta), opcija kao što su Shuffle, repeat i sl. pa sveukupno Sweex Vidi donosi širi opseg funkcija, napredniju softversku platformu ali i nešto veću cenu u odnosu na Clipz model, mada je ona i dalje veoma konkurentno u odnosu na slične modele drugih proizvođača, pogotovo onih sa zvučnim imenima kao što su Apple, SanDisk ili Creative.

Proizvođač Sweex Sweex
Model Clipz (MP300) Vidi (MP476)
Tip uređaja MP3 plejer Audio/video plejer
Izlazna snaga 600 mV RMS 600 mV RMS
Podržani audio formati MP3, WMA, OGG MP3, OGG, FLAC, AIFF, WMA, MP2, MP1, ASF
Podržani video formati nema AMV
Podržani foto formati nema JPG, BMP
Memorija 2 GB 4GB
Displej nema 1.5″Backlight, 128 x 128 pixels
Slušalice Earphones, 85 cm kabl Earphones, 110 cm kabl
Autonomija baterije 5h – audio reprodukcija 4h (video) / 8.5h (audio)
Interfejs USB USB
Dimenzije 12 x 29 x 44 mm 41 x 11 x 61 mm
Težina 13 grama 36 grama
Cena 2.400,00 Din 4.000,00 Din
Kontakt www.alti.rs www.alti.rs

Leave a Reply