Gadgets

Symantec PGP zaštita podataka na prenosivim USB uređajima

Današnji prenosivi USB memorijski uređaji dostupni od različitih proizvođača, na koje se mogu snimati podaci veličine i po nekoliko GB, postali su najčešći način za prenos i razmenu podataka ne samo u privatnim nego i u korporativnim okruženjima, među kolegama, partnerima, pa čak i krajnjim korisnicima.

Izazov je činjenica da njihova jednostavnost i učestalost njihove upotrebe predstavlja ujedno i bezbednosni rizik ukoliko dođe do gubitka ili krađe nekog takvog uređaja.

Mnogi upadi i zloupotrebe podataka u korporativnim okruženjaima se dešavaju upravo iz tog razloga.

Na primer, u novembru 2009. godine Britanska vlada je bila primorana da privremeno isključi iz upotrebe nekoliko ključnih računarskih sistema, nakon što je jedan USB memorijski uređaj bio pronađen u lokalnom pabu, zbog toga što je sadržao lozinke za pristup nekim on-line sistema koje je vlada koristila, sa pristupom svim podacima, počev od podataka poreskih obveznika do parking kazni.

Činjenica je da je broj upada u sisteme u stalnom porastu zbog toga što vlasnici nemaju kontrolu nad svojim USB memorijskim uređajima i lako ih gube. Obzirom na visoku cenu koštanja jednog upada u sistem i zloupotrebe podataka, koja na globalnom tržištu iznosi preko 6mil USD, mnoge kompanije su primorane da pronađu efikasan način zaštite prenosivih USB memorijskih uređaja.

Kompanija Symantec koja je lider u oblasti softverskh rešenja za zaštitu podataka, nudi rešenje za zaštitu podataka na prenosivim uređajima, među koje spadaju i USB memorijski uređaji, koristeći vodeću PGP tehnologiju za ekripciju.

PGP Portable je sofversko rešenje iz širokog portfolia za enkripciju podataka, koje kompanijama pruža udobnost pri korišćenju i visoku zaštitu, omogućavajući enkripciju podataka na bilo kom prenosivom USB memorijskom uređaju.

Krajnji korisnici mogu bezbedno da distribuiraju i razmenjuju podatke, bez potrebe da imaju instaliran bilo kakav dodatni softver.

Kreiranje PGP bezbednog prenosivog uređaja je jednostavno i zahteva svega nekoliko minuta. Tokom tog procesa na volumenu (volume) USB uređaja kreiraja se bezbedan, enkriptovan kontejner. Nakon priključivanja USB memorijskog uređaja na računar, desnim klikom i izborom opcije Create PGP Portable Disk, otvori se prozor za unos lozinke, nakon čega se uređaj formatira. Nakon formatiranja, svi fajlovi koji će se smeštati na uređaj biće automatski enkriptovani, a po završetku procesa na ekranu će se pojaviti prozor sa pitanjem da se unese lozinka.

Posle toga treba samo jednostavno pronaći željeni fajl na računaru i kopirati ga na novokreirani ekriptovani USB volumen (volume).

Nakon toga, prenosivi USB memorijski uređaj može se koristiti gdegod je potrebno, bez obzira da li korisnik na svom računaru ima instaliran softver za enkripciju ili ne. Uređaj je moguće koristiti na Windows ili Macintosh računarima.

Korišćenje je takođe jednostavno. Nakon što se USB prenosivi disk priključi na računar i računar ga prepozna, automatski se startuje PGP Portable aplikacija. Nakon što se ukucavanjem lozinke uspešno izvrši autentifikacija USB memorijskog diska, fajlovi mogu da se kopiraju sa USB uređaja ili na njega. Fajlovi mogu čak i da se edituju na samom USB uređaju, što je funkcionalnost koja ne postoji u proizvodima drugih proizvođača iz ove oblasti.

Dakle, ako kao kompanija imate potrebu da zaštitite poverljive podatke na prenosivim USB memorijskim uređajima koje svakodnevno koriste vaši zaposleni, da bi bili sigurni da se njihov prenos vrši pouzdano i bezbedno, PGP Portable softver kompanije Symantec je pravo rešenje za vas.

Leave a Reply