Gadgets

TomTom pomaže policiji prilikom radarske kontrole

Proizvođač navigacionih sistema TomTom je holandskoj vladi davao podatke koje su prikupljali njegovi uređaji. Ti podaci su prosleđivani policiji, koja je na osnovu njih, postavljala radarske kontrole?! TomTom je je bio ponosan na to što njegovi navigacioni uređaji vozačima ne pokazuju samo put, nego i način vožnje.

Sve ti podaci kasnije su prosleđivani proizvođaču, dakle TomTomu. Na osnovu tih podataka su rađene analize o gužvama i zastojima na autoputevima i dolazilo do informacija na kojim putevima se vozi najbrže. Vodeći evropski proizvođač navigacionih uređaja je na to ponosan. Zbog toga, slogan njegove reklame glasi: „TomTom – vožnja s poverenjem“.

Što se tiče Holandije, to je prošlost. Holandski dnevni list „Algemeen Dagblat“ je objavio da su ti podaci dostavljani policiji koja je na osnovu njih dolazila do informacije na kom putu u Holandiji se vozi najbrže.

„Ljudi se osećaju prevarenima. Mislili su da se uz pomoć naših podataka poboljšava sistem. Međutim, sada su ti podaci usmereni protiv nas”, kaže Guido van Woerkom iz holandskog auto-moto kluba ANWB.

Zaštita ličnih podataka

TomTom je najavio da će pod hitno prestati sa usklađivanjem podataka sa policijom. “To ne želimo ni mi ni naše mušterije”, izjavio je Harrold Goddijn, šef koncerna i dodao: “Privatna sfera naših kupaca nije upitna. TomTom nema mogućnosti da prati skupljene podatke o jednom uređaju ili kupcu. To ne može ni policija”, kaže Goddijn. TomTom je najavio da će se pobrinuti da se ovakvi slučajevi ne ponove u ostalim zemljama.

TomTom je nakon slabe prodaje u prvom kvartalu ove godine, smanjio broj uređaja koje je planirao prodati 2011. godine. U poređenju sa prošlom godinom, prodaja je manja za jedan posto i sada iznosi 265 miliona evra. Prodaja mobilnih navigacionih uređaja je smanjena za 16 posto. TomTom računa da će ove godine prihod iznositi između 1,425 i 1,475 milijardi evra. TomTom u svojim analizama navodi da je razlog smanjenja prodaje navigacionih sistema ponuda koje imaju Smartphone-i kao npr. iPhone i Google Android uređaji.
Izvor: Zeit Online/ZDNet.de/ad.nl/DW.de

Leave a Reply