Gadgets

Transcend fleš memorije: JetFlash V15 i 620

U poslednjih nekoliko meseci na tržištu su se pojavili i modeli izuzetno velikih kapaciteta, čak i od 256 GB, koji mogu zameniti HDD-ove, ali za njih treba izdvojiti i par stotina evra, pa je pitanje koliko bi jedan takav potez bio ekonomski opravdan.

Mi se danas nećemo baviti tako skupim rešenjima, šta više pažnju ćemo usmeriti ka dva veoma povoljna flešića koja potpisuje kompanija Transcend. Jeste li spremni da bolje upoznate modele JetFlash V15 i JetFlash 500? Mi jesmo…

JetFlash V15

JetFlash V15 je Transcend-ov osnovni model, koji svojim dosta dobrim karakteristikama i veoma pristupačnom cenom cilja na korisnike sa nešto skromnijim budžetom. Izrađen je od kvalitetne glatke plastike, koja stvara jako lep osećaj u ruci. Na osnovu prateće specifikacije spada u red srednje brzih memorija, pa se shodno toj činjenici tako i pokazao na svim našim testovima. Ključna fizička prednost testiranog primerka je mehanizam za skrivanje USB ulaza (vrsta slajd sistema), koji je izveden tako da na jednostavan i lak način zaštiti port i samu memoriju od spoljnih uticaja.

Uz ovaj flešić Transcend isporučije odličan softverski paket koji između ostalog sadrži i Trend Micro USB Security aplikaciju, koja vas štiti od uticaja virusa i brojnih drugih malicioznih štetočina. Sada ste potpuno zaštićeni gde god da krenete i sa bilo kog kompujtera da preuzimate fajlove. Proizvod je dostupan u više različitih nijansi, sa kapacitetima od 2 do 16 GB i u tekućoj 2010. godini ima velike šanse da bude jedan od najprodavanijih modela.

JetFlash 620

Verovatno jedan od najelegantnijih Transcend-ovih modela, JetFlash 620 je pravo malo osveženje za oči u svetu prenosivih flash memorija. Spoj sofisticiranog dizajna i vrhuskih performansi nikog neće ostaviti ravnodušnim, pogotovo lepšu populaciju, kojoj je prvenstveno i namenjen.

Izrađen je od vrhunske plastike visokog sjaja, čija je površina na žalost pravi lepak za otiske, što je proizvođač znao, pa je u okviru pakovanja isporučio i manju mikrofiber krpu, koja veoma dobro izlazi na kraj sa svakom vrstom prljavštine koja se može naći na drajvu. Inače JetFlash 620 je jedan od najmanjih modela (60.9 x 19.3 x 8.5mm) u svojoj klasi, što je prvenstveno zasluga jednostavnog dizajna i memorije (NAND flash) koju koristi.

Proizvođač se odlučio da ovaj model prezentuje isključivo u beloj varijanti sa jedva vidiljivim “lijinijama” (plava, zelena i ljubičasta), koje ujedno definišu i kapaciet (8, 16 i 32 GB). Kao i većina Transcend-ovih modela i testirani primerak operiše pod Windows, Mac i Linux okruženjem, što smatramo punim pogotkom, jer se na taj način pokriva najširi krug potrošača. Tokom druženja se pokazao kao sjajan model, koji bez obzira na malo veću cenu ima potencijal da bude jedan od najtraženijih kod nas.

Leave a Reply