E-servisi · Gadgets

Uspostavljenje GNSS stanica u nacionalnoj mreži permanentnih stanica Republike Srbije AGROS

Po planu i programu Republičkog geodetskog zavoda, Sektor za geodetske radove je počeo nadogradnju opreme nacionalne mreže permanentnih GNSS stanica Republike Srbije – AGROS.

Po planu i programu Republičkog geodetskog zavoda, sektor za geodetske radove je počeo nadogradnju opreme nacionalne mreže permanentnih GNSS stanica Republike Srbije – AGROS.

U predhodnom periodu zamenjena je oprema na lokacijama Šabac, Plandište i Grocka. Uspostavljeni su prijemnici najnovije generacije NetR9 Trimble, sa antenama ZephyrGeodetic Model 2.

Oprema na stanicama podržava satelitske sisteme GPS, GLONASS i GALILEO.

Za sada su dostupne stanice u Inđiji, Šabcu i Plandištu. Stanica u Grockoj će biti dostupna kada se uvede u upotrebu novi softver VRS3Net, koji je u fazi testiranja. O njegovom puštanju u rad javnost će biti na vreme obaveštena.

Nakon uspostavljanja stanice pristupilo se podešavanju generatora, sinhronajzera i testiranje prijema korekcija sa satelitskih sistema. Testiranje rada na terenu je obavljeno sa dva kompleta opreme:

  • Topcon GRS-1 sa antenom PG-A1 i
  • Trimble 5700 sa antenom Zephyr

Navedena Trimble oprema ne podržava GLONASS satelitski sistem i služila je za kontrolu i upoređenje rada u AGROS sitemu korišćenjem GPS satelitskog sistema. Testiranje rada na terenu podrazumevalo je merenje brzine inicijalizacije, rad sa pojedinačnim satelitskim sistemima u urbanim sredinama. Merenja su obavljena korišćenjem pristupne tačke RTK_SB_RTCM23, odnosno korišćenjem Single Base (SB) opcije nacionalne mreže permanentnih stanica Republike Srbije AGROS. Postupak merenja na 15 pozicija sastojao se od tri merenja po 30 sekundi sa intervalom registracije od 1 sekunde i elevacionom maskom od 10 stepeni:

  1. VRS korišćenjem GPS satelitskog sistema
  2. GPS SB korišćenjem GPS satelitskog sistema
  3. GPS+GLONASS SB korišćenjem GPS+GLONASS satelitskog sistema

Prikaz područja na kome je moguće koristiti oba satelitska sistema (GPS i GLONASS) je dato u jpg formatu koji možete preuzeti. Plavom linijom je oivičeno područje koje je kontrolni centar nacionalne mreže sistema permanentnih stanica Republike Srbije istestirao. Korišćenje oba satelitska sistema je moguće samo preko SB opcije tj. preko pristupne tačke RTK_SB_RTCM23.

 

One thought on “Uspostavljenje GNSS stanica u nacionalnoj mreži permanentnih stanica Republike Srbije AGROS

  1. svitanje

    Sve je ovo za pohvalu donekle. A odnekle je pitanje Djelicu i Cvetkovicu zasto se pare usmeravaju za tehnicko tehniloski razvoj , u nazovi naucne institucije u obrazovni sistem ZASTO trosi drzavni novac kada su sve ove kante iz Kine. Zasto ponavljacima davati pare ili ih Ti Djelicu stavljas u kauc.

Leave a Reply