Gadgets

ViewSonic VMP73 medija plejer

ViewSonic VMP73 predstavlja dizajnerski daleko naprednije rešenje u odnosu na svog prethodnika (mislimo na model VMP72) i posebno se ističe sa nekoliko naprednih funkcija, o kojima ćemo kasnije govoriti. Ono od čega ćemo poći je glossy plastika, koju ponovo zatičemo u izradi, ali i zaobljene ivice, samo što su one ovoga puta mnogo elegantnije rešene – nisu toliko napadne.

To u startu znači da VMP73 spada među zahtevnije za održavanje, jer prašina, čestice i masnoća se zbog sjajnog finiša prosto lepe za površinu uređaja. Mikrofiber krpa se dobro nosi sa njima, dok ostala rešenja grebu površinu, pa savetujemo da ih izbegavate.

Prednjom stranom dominira veliki taster za aktiviranje plejera, par USB 2.0 ulaza, IRD senzor i LED dioda, koja nas obaveštava o statusu plejera. Suprotno, tj. na zadnjem delu su izvedeni audio-video konektori, HDMI port, LAN, eSATA i S/PDIF ulazi – u full-u kako bi rekla današnja omladina. Pošto je proizvođač želeo da VMP73 bude plejer omanjih dimenzija, određeni skup komponenti je morao biti zbijeniji na štampanoj ploči, što za posledicu ima nešto veće zagrevanje mašine, pa je bilo neophodno adekvatno rešiti sistem hlađenja. Upravo zato su i sa leve i sa desne strane plejera ostavljeni prorezi kako bi se toplota što brže oslobađala iz uređaja. Daljinac koji prati VMP73 je malih dimenzija, ali na njemu je izvedeno sve što vam ikada može zatrebati od kontrola.

ViewSonic VMP73 je klasičan media plejer koji čita video, audio i slikovni sadržaj. Što se tiče video reprodukcije proizvođač je softverski veoma dobro odradio posao, pa slika deluje živahno, a prikaz boja je fantastičan kod svih podržanih video formata. Svakako, veliku ulogu u celoj priči je odigrao i dobar izbor video čipseta (Realtek 1073), koji je u osnovi i omogućio prikaz HD video materijala (480p-720p-1080p). Podrška za prevode jet u i to je ono što nas je najviše obradovalo. Kvalitet zvuka koji daje plejer je u rangu boljih kućnih mini linija.

Ovo kažemo na osnovu našeg iskustva sa Jazz zvučnicima koji su bili povezani sa njim, a verujemo da je u kombinaciji sa nekim skupljim Logitech rešenjima audio rprodukcija biti još bolja, odnosno da će zvuk biti još kristalniji. Zbog vrhunske reprodukcije prokretnih slika, očekivali smo i dobar prikaz fotografija, što se i dogodilo.

Aplikacija odlično manipuliše pigmentima, a ako fotografiju strimujete na neki od boljih LED televizora ostaćete zatečeni koliko se lepo vide detalji. Na žalost kako bi imao povoljnu cenu, plejer je ostao uskraćen za neke napredne funkcije kao što je npr. TV prijemnik, ali su zato opcije za prenos slike na druge eksterne uređaje odlično odrađene.

Veoma je važno napomenuti da se uz ovaj plejer dobija i besplatan HDMI kabl čime se dodatno štedi oko 1500 dinara, što nije malo, moramo priznati! VMP73 zbog sveukupno dobrih performansi i odlične konektivnost od nas dobija preporuku više.

Leave a Reply