Hardware

Google Glass pametne naočare – za i protiv

Iako se supersonične Guglove naočare još nisu ni pojavile na tržištu, uveliko se polemiše o tome, koje sve opasnosti sa sobom donosi ovaj izum u vidu mobilnog računara integrisanog u naočare.

Guglove naočare se u Americi testiraju u “velikom stilu”. Naime, ko je spreman da izdvoji 1.500 američkih dolara, može da učestvuje u velikom eksperimentu. Oko 10.000 Amerikanaca je to već učinilo. Ovakva vest verovatno i ne bi bila neka velika senzacija, da nadležni u međuvremenu nisu uvideli moguću opasnost od nošenja supersoničnih naočara – prilikom vožnje automobila. Zato su sada američki stručnjaci (za gotovo sve oblasti), odlučili da detaljno prouče navike korisnika, kako bi utvrdili koliko je nošenje Guglovih naočara opasno po “neposrednu okolinu“. Neka saznanja su već zabrinula nadležne, poput vesti da su neki građani ometeni računarem ugrađenim u naočare, već dobili kazne za prekoračenje brzine.

google_glass

U tri američke države uveliko razmišljaju o propisima, kojim će nošenje ovakvih naočara tokom vožnje ubuduće biti zabranjeno. I u Velikoj Britaniji se o tome poslednjih sedmica uveliko diskutuje. O testiranju na nemačkom tržištu, još uvek se govori samo u teoriji, ali pitanje je trenutka (neki će reći i meseci), kada će Guglove naočare stići i u Evropu.

Slika „sa drugog“ sveta

Jan-Keno Jansen je jedan od malobrojnih građana Nemačke, koji je imao prilike da testira nesvakidašnje naočare. S obzirom da je novinar i urednik u uglednom, stručnom časopisu c’T, bio je među prvim reporterima, koji je mogao da isproba izum o kojem se toliko govori. Tvrdi kako uređaj nije ni po čemu spektakularan, kao što to mnogi misle.

Za njega su najosnovnije tehničke performanse sporne. Poput displeja, koji ne samo što je isuviše mali, već se uopšte i ne nalazi u vidnom polju. Pozicija ekrana je toliko periferna da sliku čini nepreglednom. Konstruktori su time korisnicima stvorili „prozor u neki drugi svet“. Ali to nije dovoljno kako bi uređaj u potpunosti bio funkcionalan.

Gugl naočare – za i protiv

Privrednog stručnjaka i specijalistu za automobile, Ferdinanda Dudenhefera, saradnika Univerziteta u Duizburg-Esenu, ne čudi sve žustrija polemika o opasnostima i neprilikama, do kojih Guglove naočare mogu da vas dovedu. Nošenje naočara jeste problematično u automobilima, koji takođe prate trendove i koji su i sami sve češće „umreženi“.

google-glass-close-630

Međutim, ovakve naočare mogu biti i od velike koristi za mnogobrojne vozače. Zbog toga je važno da funkcije računara na glavi korisnika budu bolje prilagođene ambijentu koji boravak u nekom vozilo podrazumeva. Dudenhefer je oduševljen funkcionalnošću aplikacija, poput recimo navigacije. „Kod mene je to radilo savršeno, jer ste u takvoj situaciji manje izloženi stresu“, kaže naš sagovornik.

Šta je sa ličnim podacima?

Doduše, nemački stručnjak za auto-industriju ne isključuje opasnost od mogućeg odvlačenja pažnje, prilikom korišćenja ovakvih naočara. Jer sve što ste do sada obavljali na pametnom telefonu, možete i na Guglovim naočarama (od čitanja mejlova, praćenja sadržaja na društvenim mrežama). Sve to povećava rizik od eventualne opasnosti, jer su korisnici na taj način manje koncentrisani na primarne aktivnosti.

Postoji još jedan problem, na koji, naročito kritičari Guglovih izuma, neumorno ukazuju. Naime, američki internet koncern se svih ovih godina nije proslavio u zaštiti ličnih podataka. Ni najnoviji izum ne najavljuje promenu dosadašnje prakse. I „svemoćne“ naočare, poput mobilnih telefona, otkrivaju previše detalja o kretanju i navikama korisnika. U tome su svi stručnjaci saglasni.

googleglass

Ali u jednom nisu. Većina je protiv zabrane nošenja ovakvih naočara u saobraćaju. Jansen tvrdi da u test-fazi nema naznaka da vozači teže nošenju Guglovih naočara dok voze. S druge strane, Dudenhefer suzdržano, ali objektivno navodi podjednako važne činjenice, a jedna od njih je i da se još uvek premalo zna o posledicama korišćenja ovog uređaja. On se zalaže za „pružanje šanse jednom novom izumu, ali i za ulaganje više napora u istraživanje eventualnih posledica od nošenja ovakvih naočara.“ izvro: DW

2 thoughts on “Google Glass pametne naočare – za i protiv

  1. NIKOLA

    Mnogi, kada pišu o osobenostima guglovih naočara, a posebno o onima koji će ih koristiti u vožnji, zaboravljaju da istovremeno teče i projekat razvijanja „pametnog automobila”, koji će na sebe preuzeti mnoge od „bezbednosnih” funkcija u saobraćaju, sprečavajući da pogreške vozača dovode do saobraćajnih nezgoda. Bilo bi uputno da komentatori vide širi kontekst korišćenja savremene ICT, jer ona je kompatibilna u mnogim segmentima savremenog života i korišćenje jedne tehnologije (u ovom slučaju guglovih naočara) podrazumeva i okruženje u kojem je ta tehnologija usaglašena sa mnogim aspektima drugih korisničkih tehnologija.

  2. Аца

    Техника је све паметнија, а људи све глупљи!

    Управљање возилом је сасвим довољно ризично и опасно тако да уопште није потребно додавање ометајућих направа које скрећу пажњу.

Leave a Reply