Hardware

GPS PDA telefon – Mio A701

Mio A710

Mio A701 po prvi put javnosti je predstavljen na prošlogodišnjem CeBitu na kome je izazvao prilično oduševljenje posetilaca svojom kompaktnošću i naprednim mogućnostima. Za poslovne ljude koji većinu radnog vremena provode u vozilu, GPS navigacioni sistem se postavlja kao neophodnost, a ako uz ovo taj sistem može i da posluži još za nešto, izbegava se potreba za nošenjem „gomile“ gadžeta. Upravo multifunkcionalni Mio 701 može da u samo jednom, „džepnom pakovanju“, zadovoljni sve osnovne poslovne, pa i one manje poslovne potrebe, pa tako na neki način predstavlja „švajcarski nožić“ za urbano okruženje.

Karakteristike

Ovaj pametni GPS telefon dolazi u kompaktnoj formi, koji je sa dimenzijama 117 x 59 x 22 mm i težinom od samo 149 grama u vreme svog debija bio namanji Windows Mobile džepni PC. Sa A701 dobija se veoma bogat paket dodataka koji uključuje vetrobranski nosač i punjač za upotrebu u automobilu, stilizovanu kožnu futrolu, punjač sa svim potrebnim adapterima, rezervnu stylus olovku i 3 protektora ekrana. Ukoliko ćete PDA intenzivnije koristiti u automobilu za navigaciju preporučujemo vam da obavezno u automobilu imate i punjač, jer GPS jedinica u navigacionom modu može veoma brzo (2 do 3 sata) da potpuno utroši kapacitet baterije.

Mio A710

Mio A701 je nešto duži u odnosu prosečne džepne PC-je zbog integrisane GPS antene koja se nalazi na vrhu aprata, ali je istovremeno i nešto tanji u odnosu na slične uređaje, recimo one iz HTC-a. Iako je lagan, zbog pomenutih gabarita pomalo je nezgodan za nošenje u džepovima.

Spoljašnost uređaja stilizovana je u poslovnu srebrno-crnu kombinaciju načinjenu od kvalitetne plastike i aluminijumskih legura. Prednjim delom dominira veliki ekran dijagonale 2,7 inča (rezolucija 320 x 240 piksela) osetljiv na dodir, koji s obzirom da ne postoji čak ni numerička tastatura, predstavlja osnovni interfejs za komunikaciju sa uređajem. Ispod ekrana nalazi se pet malih zaobljenih funkcijskih i jedan četvoropoložajni navigacioni taster. Tasteri za početak i okončavanje razgovaora čine gornji par dugmića, dok se ispod njih nalaze dugme za pokretanje Windwos Media plejera i dugme za aktiviranje navigacionog softvera, koja čak mogu da se preprogramiraju za aktiviranje nekih drugih funkcija.

 

2,7 inčni ekran pruža oštru i svetlu sliku, a osnovni originalni Mio Today ekran pruža dovoljnu količinu informacija bez potrebe da ulazite u bilo koji meni operativnog sistema. Ovaj ekran prikazuje velike komforne ikonice, od kojih četiri možete podesiti da budu prečice ka aplikacijama, dok je jedan rezervisana za tzv. Mio meni koji vodi do potpuno grafičkog menija za izbor aplikacija. Ispod Mio menija nalazi se još jedn status linija sa ikonicama za brzo pokretanje navigacione funkcije, pregled statusa baterije, promenu orijentacije ekrana i kontrolu ugrađenog Bluetooth 1.2 modula.

Mio A701

Mio Map softver predstavlja jednu od izmenjenih verzija Navigon aplikacije koju je razvila poznata nemačka kompanija Navigon specijalizovana za navigacione sisteme i opremu. Sama Mio Map aplikacija je intuitivna i jednostavana za upotrebu, a brz procesor ugrađen u A701 obezbeđuje veoma odziv aplikacije i prikaz mapa na ekranu. Planiranje puta do krajnjeg odredišta kreće određivanje polazne tačke koja ne mora obavezno da bude mesto na kome se trenutno nalazite, dok vam za određivanje odredišne tačke možete iskoristiti podatke kontakata iz Windows Mobile imenika koje ste prethodno uneli. Ipak, ukoliko u imenik niste uneli ispravnu adresu, odnosno u onom formatu koji prepoznaje Mio Map, odredište neće biti pronađeno.

Ukratko

 

Unutar ovog multifunkcionalnog digitalnog pomoćnika telefonska funkcija je veoma kvalitetno implementirana kao i njena Hands-Free komponenta koja u kombinaciji sa GPS navigacijom i multimedijalnim plejerom predstavlja idealnog saputnika na dužim putovanjima. Litijum-jonska baterija kapaciteta 1320 mAh ugrađena u Mio A701 omogućuje do 4 sata aktivnog razgovora i 200 h u stand-by režimu, dok intenzivno korišćenje uređaja koje podrazumeva glasno „sviranje“ MP3 muzike i aktiviran displej na duže vreme omogućava trajanje baterije nešto više od 6 sati, što i nije baš najbolji rezultat, ali se može smatrati prihvatljivim za ovu klasu uređaja. Generalno, Mio A701 veoma zanimljiv i upotrebljiv GPS PDA telefon koji će zadovoljiti gotovo sve potrebe poslovnog čoveka koji je u stalnom pokretu.

Info

Detaljan test Mio A701 uređaja možete pronaći u julskom broju MOBI magazina koji možete pronaći na kioscima sledeće nedelje, a ako ste zainteresovani za ovaj uređaj posetite stranice distributera, beogradske firme RRC. Cena Mio A701 iznosi 440 evra bez PDV-a.

Leave a Reply