Hardware · PC računari

Hewlett-Packard pomaže u izlaganju umetničkih dela

Kako tehnologija može da promeni način na koji posmatramo umetnost? Pokušajte da okačite stare majstore po gradskim ulucama.

Ovoga leta, u Moskvi, HP i Puškinov muzej lepih umetnosti su pretvorili ovaj grad u umetničku galeriju na otvorenom, na kojoj je, okačena o zidove zgrada, bila izložena 51 vodootporna reprodukcija remek dela. Jedan od ‘umetnika sa ulice’ je nazvan Rembrant.

Izrada reprodukcija umetničkih dela je vekovna tradicija, a postupak se zaista nije mnogo promenio – sve do sada. HP-ova tehnologija menja način na koji se izrađuju reprodukcije umetničkih dela, pa čak i način na koji ih doživljavamo.

“Kada neko ugleda Rembrantov ‘Portret jedne starice’ na otvorenom, kada ga odjednom obasja sunce, ili ‘Zatvorsko dvorište’ Vinsenta Van Goga, ili delo nekog ruskog umetnika – recimo Rjepina ili Korovina – to je za nas u muzeju već jedno postignuće”, rekla je Irina Aleksandrovna Antonova, direktor Puškinovog muzeja lepih umetnosti.

Ova umetnička dela su verne kopije remek dela, štampane na platnu, na štampačima velikog formata HP Designjet Z6100.

Velika turneja

 

Prikaz slike

Velika turneja u Londonu

HP ima dug istorijat podrške umetničkim inicijativama. Prošle godine, HP je realizovao sličan projekat u Nacionalnoj galeriji u Londonu: projekat Velika turneja.

Poreklo Velike turneje datira iz 17. veka, kada je bogata viša klasa krenula na putovanje po Evropi sa ciljem kulturnog prosvećenja, putovanje koje je menjalo život ljudima i trajalo mesecima, a nekad čak i godinama.

Sada, zahvaljujući Nacionalnoj galeriji u Londonu i HP-u, ideja Velike turneje je okrenuta naglavačke. Umesto da publika kreće u potragu za umetničkim delima, umetnička dela tragaju za svojom publikom, upadajući joj u svakodnevni život i podsećajući je na blago koje se nalazi u muzejima. U junu, 2007. godine, ulice londonskog Vest Enda su pretvorene u galeriju ‘al fresco’ (na otvorenom) – sa 44 savršene, uokvirene reprodukcije slika iz Nacionalne galerije, koje su bile okačene na mestima na kojima se to najmanje moglo očekivati između Sohoa i trga “Seven Dials”.

Od Londona, Velika turneja se uputila u Jork. HP-ove reprodukcije slika Monea, Van Goga, Remzija i Karačija su ovoga leta ukrasile prometne ulice ovog istorijskog grada, slaveći bogatstvo i raznovrsnost stalno izloženih kolekcija u Britanskoj nacionalnoj galeriji i Umetničkoj galeriji u Jorku.

Softver “Perfektna slika”

 

HP Designjet z6100 PrinterHP Designjet Z6100 Printer

Za HP, zadovoljenje standarda koje postavljaju najveći muzeji u svetu za reprodukcije u boji predstavlja vrhunsko testiranje tehnologije štampanja. HP štampači serije Z su odabrani zbog toga što imaju ugrađene spektrofotometre i instaliran poseban softver, koji obezbeđuje predstavljanje boje bez premca.

Ovi štampači menjaju način na koji umetnici, profesionalni fotografi, grafički dizajneri i umetnici koji koriste digitalne tehnologije, izrađuju slike velikog formata.
“Boje koje su odštampane na našem štampaču neće izbledeti više od 200 godina. Sigurni smo da će slike koje su odštampane na ovom štampaču zaslužiti da budu nazvane umetničkim delima”, rekao je Konstantin Kimelman, iz ruskog HP-a, direktor Imaging and Printing grupe.

 

Nošenje Da Vinčija kući

Kustosi iz celog sveta se za pomoć u očuvanju umetničkih remek dela sve više okreću tehnologiji, dok se desetine muzeja, galerija i kulturnih organizacija oslanjaju na tehnologije koje dobavljaju od HP-a i koje im pomažu u njihovim naporima.

HP je, na primer, snabdeo Nacionalnu galeriju u Londonu tehnološkim alatima koje ona koristi u postupku konzervacije svojih 2500 umetničkih dela. HP-ovi štampači velikog formata izrađuju verne reprodukcije slika u originalnoj veličini. Ova tehnologija dozvoljava osoblju da ih pregleda do najsitnijih detalja i upravlja njihovim radom na konzervaciji.

Nacionalna galerija i HP su sarađivali i u postavljanju sistema “štampanje na zahtev”, prvog ove vrste u svetu. Uz pomoć sistema “štampanje na zahtev” možete da naručite reprodukciju bilo kog umetničkog dela koje se nalazi u kolekciji. Digitalne slike visoke rezolucije se izrađuju direktno sa slika, umesto sa kolor slajdova koji se koriste za obične postere.

Na taj način, kući možete da ponesete savršenu digitalnu kopiju svog omiljenog remek dela.

 

HP na sajmu Fotokina – svet izrade slika

Profesionalci u oblasti grafike iz celog sveta će moći da pogledaju HP-ovu štampu muzejskog kvaliteta iz Moskve na sajmu Fotokina Non-HP site, vodećem sajmu fotografije i izrade slika, u Kelnu, u Nemačkoj. Pastelno plava boja replike Degaove “Tri balerine u plavom”, izrađene na HP DesignJet štampaču, jednog od najdragocenijih umetničkih dela u Puškinovom muzeju, skoro da ne može da se razlikuje od pune, sjajne boje na originalu. HP će izložiti “Tri balerine u plavom” zajedno sa svojim profesionalnim štamparskim opusom, kako bi istakao i kreativan i poslovni potencijal proizvodnje digitalnih štamparskih otisaka.

Leave a Reply