Hardware · PC računari

HP BladeSystem serveri vodeći u industriji

Kompanija HP nastavlja da jača svoju poziciju na “TOP500“, listi 500 najmoćnijih super računara na svetu, na kojoj HP-ovi serveri HP BladeSystem c-Class dominiraju kao najistaknutije računarske arhitekture

Serveri HP BladeSystem c-Class pokreću 176 računara sa liste, odnosno 35 posto svih računara na listi 500 najboljih. To je veći broj računara nego bilo koje druge računarske arhitekturom, te više blade instalacija nego kod svih drugih isporučitelja opreme zajedno. Blade sistemi trenutno su u zamahu kada je reč o umreženim računarima, sa 66 posto svih super računara na listi 500 najboljih, odnosno njih 329 koji su trenutno konfigurisani sa blade serverima.

Osim toga, već drugu godinu zaredom instalacija HP BladeSystem u Računarskim istraživačkim laboratorijima (CRL), kompaniji u vlasništvu grupacije Tata, najvećeg indijskog konglomerata, rangirana je među prvih 10 na listi “TOP500” i najjači je super računar u Azijsko-pacifičkoj regiji. Klaster HP BladeSystem u CRL-u takođe je najveći sisitem na svetu koji se koristi za istraživanja u cloud computingu (umrežavanje super računara i serverskih farmi informatičkih divova čime se stvaraju ogromna informatička  središta).

Sa ukupno 183 rangiranih na tom ekskluzivnom popisu, HP je povećao broj katalogiziranih servera za 11 posto u poređenju sa popisom iz novembra 2007. godine.

Dva nezavisna serverska sistema HP BL2x220c u jedinstvenoj blade infrastrukturi pružaju dvostruku računarsku snagu istovremeno smanjujući troškove potrošnje hlađenja i energije. Sve to postiže tako što omogućuje da 32 serverska čvora dele jedan izvor energije i sistem za hlađenje. Sistem   postiže vodeću gustoću u industriji, sa maksimalno 12.28 teraflopsa u sekundi u standardnom okviru sa pregradama.

Leave a Reply