Hardware · PC računari

HP predstavlja “Extreme” storidž za online i digitalne medije

Kompanija Hewlett-Packard najavila je visoko skalabilan sistem za skladištenje podataka osmišljen tako da pojednostavi upravljanje petabajtima podataka uz prihvatljive troškove, što ga čini idealnim za online i digitalne medije.

Nove usluge koje nude Web 2.0 firme i firme koje se bave digitalnim medijima kao što su razmena fotografija, strimovanje multimedijalnih fajlova, video na zahtev i društvene mreže generišu ogromne količine podataka koji moraju biti uskladišteni, kojima se mora upravljati i koji moraju biti trenutno dostupni. Velika preduzeća u sektorima poput nafte i gasa, bezbednosti i nadgledanja, kao i genetskog istraživanja, imaju slične zahteve.

HP StorageWorks 9100 Extreme Data Storage System (ExDS9100) zadovoljava ove zahteve ponudom ogromnog kapaciteta za skladištenje podataka i pojednostavljenog, integrisanog upravljanja. Nijedan drugi storidž sistem priključen na računarsku mrežu (NAS) dostupan na tržištu ne nudi jedinstven interfejs za upravljanje uz mogućnost proširenja skladišnog prostora na više petabajta.

Prvi put, administratori nisu ograničeni na terabajte, već mogu na lak način upravljati petabajtima skladišnog prostora. To smanjuje neophodan broj administratora i snižava troškove upravljanja ovim veoma zahtevnim storidž okruženjima.

ExDS9100 prvi je u seriji HP-ove ponude za proširivanje okruženja poput cloud computing sistema, računarske kategorije u razvoju u kojoj se usluge isporučuju putem Interneta. Sa arhitekturom koja efikasno upravlja ovim okruženjima, ExDS9100 omogućava korisnicima da isporuče nove online usluge ili da poboljšaju trenutnu ponudu radi povećanja prometa.

“Mnoge kompanije se bore sa rastom količine fajlova, ne samo sa prostim povećanjem njihovog broja, već i sa načinima da iskoriste svoje multimedijalne datoteke radi kreiranja dodatnog prihoda od pružanja Internet usluga”, rekao je Mark Peters, analitičar kompanije Enterprise Strategy Group. “HP zadovoljava ove tržišne potrebe, što je mnogo više od nuđenja skalabilnih petabajta storidža po pristupačnoj ceni. Korisnici traže sisteme koji kombinuju skalabilnost sa jednostavnim upravljanjem, lakom upotrebom i sveobuhvatnom podrškom. Jednostavno rečeno, novi poslovni modeli zahtevaju upotrebljivost isto koliko i mogućnost skladištenja.”

Za razliku od arhitekture konkurentskih sistema, ExDS9100 je dizajniran tako da nezavisno obezbeđuje performanse i kapacitet, što povećava fleksibilnost u uparivanju funkcija i jedinstvenog obima posla. To omogućava da kritične poslovne aplikacije uvek budu dostupne uprkos promenljivosti okruženja, poput sezonskog povećanja opterećenja na web lokacijama za razmenu fotografija ili povećanih zahteva za strimovanjem video materijala visokog kvaliteta.

“Kako se poslovni zahtevi brzo menjaju, a količina digitalnih multimedijalnih fajlova raste eksponencijalnom brzinom, mnoga preduzeća imaju potrebu da upravljaju rastom tako da mogu profitirati od svoje storidž infrastrukture. To je pravi posao za ExDS9100 sistem”, rekao je Dave Roberson, viši potpredsednik i generalni direktor HP-ovog StorageWorks odeljenja. “ExDS9100 je jedini kompletan hardverski i softverski sistem koji obezbeđuje fleksibilno i dostupno rešenje za korisnike kojima su potrebni izuzetno veliki kapaciteti.”

Iskustvo sa visoko skalabilnim okruženjima

HP je na prvom mestu u svetu po prometu u oblasti skladišnih sistema baziranih na diskovima.(2) ExDS9100 spaja HP-ovu dokazanu tehnologiju skladištenja na diskovima i iskustvo sa visoko skalabilnim NAS rešenjima, sa svojom energetski efikasnom i dostupnom blejd server tehnologijom. Ova kombinacija liderskih pozicija u oblasti storidža i servera unapređuje upravljanje, performanse i sveukupnu dostupnost HP-ove NAS ponude.

HP ExDS9100 je objedinjen sistem koji se sastoji od tri primarne komponente:

Performanse: Energetski efikasno HP BladeSystem kućište sa blejd serverima, nudi performanse neophodne da se izvrše zahtevi za izuzetno velikim kapacitetima. Osnovno rešenje dolazi sa četiri blejda od kojih svaki može isporučiti do 200 megabajta u sekundi. Ovo se lako može proširiti na maksimalnu konfiguraciju od 16 blejdova sa 12,8 jezgara po jedinici radi dostizanja performansi od 3,2 gigabajta u sekundi.

Kapacitet: Osnovna konfiguracija obezbeđuje tri visoko dostupna “bloka za skladištenje” i 246 terabajta kapaciteta. Maksimalna konfiguracija podržava do 10 blokova i 820 terabajta kapaciteta.

Softver: Sistem koristi prednosti HP- ovog softvera za grupisanje podataka što je neophodno za zahtevna Web 2.0 i multimedijalna okruženja. Da bi se smanjila kompleksnost sistema i snizili troškovi, aplikacije se pokreću direktno na serverskom bloku, eliminišući nepotreban softverski sloj. Jedno grafičko okruženje za upravljanje i wizard za konfigurisanje omogućavaju manjem broju administratora da lakše održava više skladišnog prostora.

HP ExDS9100 sistem trebalo bi da bude dostupan u četvrtom kvartalu 2008. godine. Više informacija dostupno je na www.hp.com/go/extremestorage

Leave a Reply