Hardware

HP procenjuje alternativne strategije za Grupu za personalne sisteme (PSG)

Kompanija istražuje mogućnost odvajanja Grupe za personalne sisteme (PSG) kao zasebne kompanije ili neku drugu transakciju. Bord direktora kompanije HP odobrio je procenu alternativnih strategija za svoju Grupu za personalne sisteme (PSG), uključujući i mogućnost odvajanja PC poslovanja u odvojenu kompaniju kroz podelu ili neku drugu transakciju.

PSG ima svetlu istoriju inovacija i liderstva na polju tenologija, kao i jako operativno iskustvo i vodeću profitabilnost u industriji. PSG je vodeći proizvođač personalnih računara u svetu i imao je godišnji prihod od približno 41 milijardu dolara u 2010. fiskalnoj godini. PSG trenutno zauzima vodeću poziciju na tržištu poslovnih i računara za kućne korisnike.

HP implementira plan da potpuno transformiše kompaniju. Važan deo tog plana je fokusiranje investicija, sredstava i usmerenja ka vrednijim rešenjima za velika, mala i srednja preduzeća kao i za korisnike iz javnog sektora. Kompanija veruje da će ispitivanje alternativnih mogućnosti za PSG pomoći kompaniji da ispuni svoje strateške ciljeve i dođe do rasta profita i uvećanja vrednosti za akcionare. Nakon transakcije HP bi nastavio da pomaže korisnicima da uređuju eksplozivni rast informacija i zadovolje svoje najkritičnije potrebe, kroz program štamparske opreme, softvera, usluga, serverskih rešenja, rešenja za skladištenje, kao i mrežnih rešenja.

“Istraživanje mogućih alternativa za Grupu za personalne sisteme (PSG) demonstrira našu posvećenost uvećanju vrednosti za akcionare i jačanju našeg strateškog i finansijskog fokusa.” rekao je Léo Apotheker, predsednik i izvršni direktor kompanije HP. “U martu smo zacrtali strategiju za HP, baziranu na “cloud computing-u, rešenjima i softveru koji će podržati nove potrebe naših korisnika baziranih na jakim trendovima tržišta koji definišu način na koji se tehnologija koristi i način na koji se uvodi. Od tada smo posmatrali ubrzan proces ovih trendova tržišta, koji su nas naveli da procenimo dodatne korake u transformaciji kompanije HP koja će zadovoljiti nove potrebe. Verujemo da će kupovina kompanije Autonomy, u kombinaciji sa ispitivanjem alternativa za Grupu za personalne sisteme (PSG), omogućiti kompaniji HP da bude konkurentnija i da bolje ispunjava ciljeve strategije.”

Tržište personalnih računara brzo evoluira novim formama i aplikacionim eko-sistemima. Na bazi ovih činjenica HP veruje da je u najboljem interesu kompanije i njenih akcionara da ispitaju način na koji bi se PSG prilagodio ovim uslovima i ostane na vodećoj poziciji na tržištu.

“Verujemo da ispitivanje alternativa za PSG može da doprinese povećanju uspeha ove grupe, i da joj dozvoli da poveća vrednost za HP akcionare.” rekao je Apotheker. “PSG je biznis svetske klase sa vodećim udelom na tržištu, visoko efikasnim lancem snabdevanja, velikom pokrivenošću kao i kompetentnošću na tržištu. Verujemo da će alternative omogućiti veću autonomnost za PSG i veću fleksibilnost da se donesu strateške investicione odluke za bolje pozicioniranje prema korisnicim, partnerima i zaposlenima.”

Sledeći koraci

Rukovodstvo kompanije HP, zajedno sa finansijskim i pravnim savetnicima, će istražiti strateške alternative, uključujući i odvajanje PC biznisa u odvojenu kompaniju kroz podelu ili neku drugu transakciju koja bi bila neoporezujuća za akcionare u SAD. HP očekuje da bi proces mogao da bude završen u narednih 12 do 18 meseci.

Ne može se sa sigurnošću reći da li će transakcija PSG-a biti pokrenuta ili izvršena. Kompanija ne namerava da otkriva razvoj događaja po pitanju napretka ipitivanja svojih alternativnih strateških rešenja sve dok se bord direktora HP ne usaglasi i odobri neku transakciju ili utvrdi da je davanje informacija prikladno.

Apotheker je dodao, “Dok ispitujemo alternative za PSG, bićemo fokusirani na put koji ne samo da povećava vrednost za akcionare kompanije HP nego i pruža više prilike zaposlenima, poslovanju, partnerima i korisnicima. Dok je ovaj proces u povoju, ostaćemo fokusirani na upravljanje našim poslovanjem. Snaga Grupe za personalne sisteme je potvrda našeg tima zaposlenih svetske klase i odražava njihovu posvećenost inovacijama, korisnicima i partnerima.”

One thought on “HP procenjuje alternativne strategije za Grupu za personalne sisteme (PSG)

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Pocetkom 70-tih godina proslog veka HP je imao najbolji analizator spektra, digitalni frekvencmetar i merc izoblicenja. Kasnije, razvoj ovih i drugih slicnih instrumenata bio je zapostavljen zbog proizvodnje personalnih kompjutera.

    Neznam kako je sada, ali je tada HP imao fenomenalan metod regrutovanja i rada mladih strucnjaka. To je verovatno bio glavni razlog njegovog uspeha.

Leave a Reply