Hardware · PC računari

HP ProLiant DL380 G7 server najbolji na tržištu

Časopis PC Pro, najprodavanije IT izdanje u Velikoj Britaniji, dodelio je HP ProLiant DL380 G7 serveru nagradu “PC Pro Recommended” i proglasio ga najboljim uređajem u svojoj klasi.

Ključno unapređenje u sedmoj generaciji servera ProLiant DL380 odnosi se na upravljanje na daljinu. Ovo je prvi ProLiant sa ugrađenim iLO3 kontrolerom, koji pruža do osam puta bržu daljinsku kontrolu u odnosu na iLO2, kao do tri puta brži rad virtuelnih medija. I Windows i Linux verzija konzole su unapređene, a hardverska AES enkripcija brine o bezbednosti komunikacija tokom upotrebe iLO kontrolera.

Osnovne mogućnosti iLO3 kontrolera mogu se proširiti tako da obuhvate i upravljanje napajanjem i video reprodukciju, što omogućava lakši pregled procesa kao što je pokretanje servera. Za opšte poslove održavanja servera i mrežnih uređaja obezbeđen je softver Insight Control Edition (ICE). Pomoć njega može se na daljinu ažurirati firmver servera, pratiti potrošnja energije, performanse procesora itd.

Kako kaže Dave Mitchell, urednik časopisa: “Tokom testiranja potvrdili smo da je kontrola na daljinu primetno brža, uz nikakvu ili vrlo malu zadršku prilikom upotrebe miša. Ustanovili smo i da udaljena Windows konzola radi glatko i da se lako može prilagoditi potrebama administratora“.

On je pohvalio i značajne izmene unutrašnjosti novog servera: “Velika metalna ploča koja je obmotavala celu ploču na G6 serveru zamenjena je manjom. Ona služi i kao podrška karticama za proširenja, a mnogo se lakše uklanja”. Pozitivno je ocenjen i sistem za hlađenje: “Manji, providni poklopac nalazi se iznad centralno postavljenih ležišta za procesore. Ova postavka odlično radi, što omogućava da sa četiri, od maksimalno šest, ventilatora ovaj server radi skoro nečujno“.

Kada se radi o raspoloživom kapacitetu za skladištenje podataka, ProLiant DL380 G7 je zadržao poziciju najboljeg u svojoj klasi zahvaljujući prostoru za 16 ležišta za hard diskove. U časopisu PC Pro procenjuju da je jedini konkurent HP-ovom serveru Dell PowerEdge R710 koji je jeftiniji, ali ga DL380 G7 nadmašuje zahvaljujući “kombinaciji procesorske snage, skladišnog kapaciteta, mogućnosti proširenja i male potrošnje struje”.

Leave a Reply