Hardware · PC računari

HP studija slučaja: Telenor znatno smanjuje troškove i unapređuje nivoe usluga uz pomoć HP blejd servera

HP studija slučaja: Blejd serveri c-klase HP-a rešavaju probleme drugog po veličini provajdera mobilne telefonije u Srbiji.

Privredna grana: Telekomunikacije

„Naša ambicija je da proširimo poslovanje, a prelazak na virtualizovane HP-ove blejd servere c-klase pružio nam je pouzdanu, isplativu i prilagodljivu osnovu za razvoj“, Nebojša Bogdanović, viši sistem inženjer, Telenor d.o.o. veličini provajdera mobilne telefonije u Srbiji.

Cilj:

Operater mobilne telefonije, Telenor d.o.o., ima potrebu za stabilnom IT infrastrukturom na kojoj može bazirati svoje planove za razvoj.
Pristup:

• Telenor d.o.o. je odlučio da pređe sa svojih starih tower i rack optimizovanih servera na blejd nfrastrukturu.

• Testirali su i razmatrali blejd rešenja od nekoliko ponuđača.

• HP rešenje se pokazalo kao najbolje po pitanju performansi, održavanja i troškova.
IT poboljšanja:

• Stara oprema je zamenjena, a ugovor o održavanju sa HP-om omogućio je podršku 24 sata tokom sedam dana u nedelji, uz rok za popravku od šest sati po prijavi problema.

• Blejd serveri bazirani na Intelovim Quad-core procesorima pored odličnih performansi omogućavaju lakše održavanje i manje troškove.

• Upotreba HP-ovih blejd servera je omogućila Telenoru da smanji količinu kablova za 50 procenata i udvostruči slobodan prostor u svom data – centru.
Dobit za poslovanje:

• Inteligentno upravljanje potrošnjom energije kod HP-ovih blejd šasija je omogućilo da kompanija Telenor smanji energetske troškove svog data-centra za 30 procenata.

• Nova infrastruktura pruža pouzdanu dostupnost sistema 24 sata sedam dana u nedelji, što je ključno za mobilnog operatera.

• Njegova modularnost i mogućnost proširivanja će pružiti podršku budućim planovima Telenora d.o.o. za proširenje poslovanja, obezbeđujući brz povratak investicije.

Sa 40,2 procenta udela na tržištu, Telenor je u Srbiji drugi po veličini od tri mobilna operatera, koji za 2,8 miliona pretplatnika obezbeđuje širok obim usluga. Deo je norveške kompanije Telenor koja, sa 133 miliona pretplatnika u 12 zemalja, izbija na čelo kao jedan od provajdera usluga mobilne komunikacije koji se najbrže razvija na svetu.

Planovi za razvoj
Telenor je u Srbiji osnovan 2006. godine, kada je Telenor grupa otkupila postojećeg srpskog operatera Mobi 63. Tada je lansiran ambiciozni plan za razvoj poslovanja, ali se došlo do zaključka da stari tower i rack optimizovani serveri u beogradskom data-centru nisu u stanju da odgovore rastućim potrebama poslovanja. „Javljali su se različiti problemi“, kaže Nebojša Bogdanović, viši sistem inženjer u Telenor d.o.o. „Stari serveri su zauzimali suviše prostora, nisu imali redudansu u ključnim podsistemima, nije bilo ni centralizovanog upravljanja back-upom, a suočavali smo se i sa povremenim otkazima. Stari serveri su bili spori i nedovoljno vreme njihovog odziva otežavalo je naše poslovanje”.

Virtualizovani blejdovi
Telenoru je bilo potrebno novo rešenje koje bi obezbedilo visoku dostupnost koja se zahteva od mobilne industrije, a istovremeno bilo i podrška razvojnim ambicijama kompanije. Tako je pokrenut projekat konsolidacije i virtualizacije servera. Telenor d.o.o. je razmatrao rešenja nekoliko proizvođača. Nakon demonstracije rada HP BladeSystem rešenja c-klase, kao dobavljač izabran je Hewlett-Packard. Procenjeno je da ovaj sistem obezbeđuje najbolji spoj performansi, mogućnosti upravljanja i troškova održavanja. Značajnu ulogu u izboru imali su i modularnost i mogućnost lakog proširivanja sistema.

Velika dostupnost
Aplikacije koje danas Telenor d.o.o. koristi rade na HP ProLiant BL480c blejd serverima opremljenim parom quad-core procesora. Radi potpune integracije LAN i SAN svičevi integrisani su u blejd šasije. Podaci se, radi veće sigurnosti repliciraju, a budući planovi uključuju posebnu disaster-recovery lokaciju. Da bi se omogućila velika dostupnost koju zahteva ova delatnost, opremu prati ugovor o podršci 24 sata sedam dana u nedelji sa obavezom popravke u roku od šest sati. „Primena virtualne infrastrukture sa HP blejd serverima donela nam je mnoge pogodnosti“, nastavlja Bogdanović. „Najveća prednost je što su naši sistemi sada sigurniji i pouzdaniji i na njih se možemo osloniti 24 sata sedam dana u nedelji. HP BL480c serveri sa quad-core procesorima imaju čak i bolje performanse nego što smo očekivali. Inteligentno upravljanje potrošnjom energije HP-ovih blejd šasija nam je omogućilo da troškove za električnu energije u data-centru umanjimo za 30 procenata. Količina kablova u našem data-centru je prepolovljena a slobodan prostor se više nego udvostručio od kada su implementirani blejd serveri“, kaže na kraju Bogdanović.

Leave a Reply