Hardware

HTC Touch stigao u Srbiju

HTC Touch

Kako se brzo približavao datum (29.06.) puštanja u prodaju Apple-ovog iPhone-a, tako su HTC i Microsoft imali sve manje vremena za predstavljanje pravog konkurentskog odgovora na ovoj platformi. Pre nešto više od mesec dana (05.06), i tačno 24 dana pre iPhone-a, u Londonu je pompezno predstavljen HTC Touch (kodni naziv Elf) – najkompaktniji proizvof iz HTC-ove game pametnih telefona sa unapređenim touch-screen ekranom, „svežim“ Windows Mobile 6 operativnim sistemom koji je nadopunjen grafičkim podsistemom nazvanim “TouchFLO” koji bi trebao da pruži sličan korisnički doživljaj onom na iPhone-u.

HTC Touch

Ipak, kako se ispostavilo na našem testu “TouchFLO” ima dosta pomanjkanja upravo zbog toga što se radi o svojevrsnoj nadogradnji operativnog sistema, a ne o sistemu koji se od početka projektovao za upravljanje pomoću samo dodirivanja prstiju, poput iPhone-a ili LG-Prada modela KE850. Zato je HTC Touch ipak opremljen i stylus olovkom, jer pritiskom prstima nije moguće unositi tekst na virtuelnoj ekranskoj tastaturi je previše mala, odnosno radi se o dobro poznatoj Windows Pocket PC tastaturi. Ovo će odvratiti od nabavke sve one SMS-MMS „fanatike“, koji očekuju da komforno koriste uređaj samo pritiskanjem ekrana vrhovima prstiju, a ovaj nedostatak usporava i tako jednostavne zadatke poput unosa novog kontakta u imenik.HTC Touch

Karakteristike

HTC Touch već na prvi pogled osvaja pomenutom kompaktnošću, prefinjenim dizajnom i velikim ekranom, a praktično predstavlja najmanji smartphone sa touchscreen ekranom. Sa dimenzijama 100 mm x 58 mm x 14 mm Touch je samo nešto malo širi Motorole RAZR V3, dok je gotov isti po visini i debljini, što dovoljno o kakvom „mališanu“ se radi.

HTC Touch

Takođe, sa težinom od samo 116 grama veoma je lagan za jedan džepni Windows računar, a radi poređenja model P4350 izgleda kao džin naspram Touch-a, a i teži je od njega preko 50 grama. Dimenzije dozvoljavaju da aparat istovremeno fino leži u ruci, ali se i lako smešta u pregrade torbi ili džepove. Dodatno, uređaj je impregniran specijalnim materijalom koji imitira gumu tako da uvek imate siguran i dovoljno mekan hvat.

Svakako najbitniji element na uređaju je touch-screen ekran dijagonale 2,8 inča, fizičkih dimenzija 44mm x 57mm) koji može da prikaže 65.536 boja u rezoluciji 240×320 piksela. Gabariti su na prvi pogled standardni, ali ono što izdvaja ovaj telefon je naravno TouchFLO tehnologija koja u osnovi omogućava interakciju sa uređajem putem serije prevlačenja i pritiskanja površine ekrana.

HTC Touch

Da bi iskoristio potencijal koji nosi ovakav ekan HTC je prilagodio neke elemente interfejsa i padajućih menija kako bi korisnici lakše i brže došli do poruka, aplikacija i drugih bitnih informacija. Već na startu, na početnom ekranu, ukoliko ste do sada imali prilike da se susrećete sa Windows Mobile uređajima, iznenadiće vas uvodni home-ekran. Iznad prečica do Kontakta i Kalendara sada se nalaze prečice do SMS/E-mail poruka, liste poziva, najčešće korišćenih aplikacija, pa čak i do vremenske prognoze. Od ove tačke, možete „zagrebati“ dublje u unutrašnnjost smartphonea prevlačenjem prsta od donjeg desnog ugla ekrana (negde oko mesta HTC logoa) ka vrhu.

HTC Touch

Ovo će vas odvesti na novi TouchFLO ekran gde možete da kružite kroz 3D interfejs sa tri izborna ekrana: Aplikacije, Kontakti i Medija biblioteka. Samo kretanje kroz ovaj 3D interfejs vrši se prevlačenjem prsta sal leve strane na desnu, i obratno. Pokretanje određene aplikacije zahteva samo kratak pritisak na odgovarajuću veliku ikonu. Vraćanje na osnovni ekran vrši se prevlačenjem prsta sa vrha ekrana prema dnu.

Još više o ovom džepnom računaru potražite u avgustovskom broju magazina “Mobi koji na kioscima možete naći oko 5.avgusta, a do tada možete pogledati galeriju ovog PDA na Flickru.

4 thoughts on “HTC Touch stigao u Srbiju

  1. htc rulez

    Neverovatan aparat, jos uvek mu trzim mane, ali je u senu iglu tesko naci ;). Ok je i i-phone, ali je touch softverski neuporedivo bolje podrzan… Sve pohvale htc-u.

  2. vodjaaa

    Koriscenje velikog imenika (npr 200 brojeva) bez upotrebe tzv. cackalice je malo nezgodan. Kod najobicnih telefona sa tri klika moze da se nadje bilo koji broj u velikom imeniku. Ovaj HTC touch je za one koji uglavnom koriste telefon, promasena kupovina (stvar malo vadi funkcija voice call). Sem toga i preskup je da bi se koristio samo kao fon.

Leave a Reply