Hardware

IBM/Lenovo zauzima vodeću poziciju u domenu pouzdanosti računara

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo RESCUECOM za prvi kvartal 2010.godine pod nazivom Izveštaj o kompjuterskoj pouzdanosti, IBM/Lenovo zauzima vodeću poziciju.

Izveštaj o kompjuterskoj pouzdanosti za 2010. godinu prikazuje visoke rezultate koje su pet vodećih proizvođača postigli, premašivši prosečne rezultate iz 2009. godine. Kompanija Apple, koja je prošlogodišnji pobednik u svim kategorijama, poboljšala je svoj rezultat u pouzdanosti, ali to i dalje nije bilo dovoljno da vodeću poziciju zadrži u prvom kvartalu 2010.godine. Umesto toga, kompanija Apple pala je na treće mesto.

IBM/Lenovo su odlučno zauzeli prvo mesto, poboljšavši svoj rezultat za 200 poena u odnosu na prošlu godinu. Ne treba izostaviti ni kompaniju Asus, koja je zabeležila značajna poboljšanja i zauzela drugo mesto. U prvih pet su se plasirali i Toshiba zauzevši četvrto i HP-Compaq peto mesto. Biće interesatno pratiti koje kompanije mogu da zadrže svoje pozicije u toku 2010.godine, a koje će stagnirati zbog sve većih potreba za popravkom računara.

U RESCUECOM-u smatraju da bi kompjutersku pouzdanost trebalo meriti pomoću dva kriterijuma. Prvi bi trebalo da bude kvalitet komponenti i softvera koji se koriste u izradi računara. Drugi treba da bude podrška koju proizvođač pruža korisniku nakon kupovine računara.

Još jednom, pet prvoplasiranih kompanija i njihovi rezultati za prvi kvartal 2010.godine prema Izveštaju o kompjuterskoj pouzdanosti su:

1. IBM/Lenovo (521)

2. Asus (446)

3. Apple (382)

4. Toshiba (262)

5. HP/Compaq (217)

Leave a Reply