Hardware

Industrial Light & Magic dobitnik 25. nagrade za naučna i tehnička dostignuća

Požar, dim i eksplozije su povezani sa filmovima sa vizuelnim efektima. Moderni filmovi sa specijalnim efektima kao što su Zvezdane staze: Prema tami” ili “Transformersi – Tamna strana meseca” sadrže mnoštvo ovih elemaenata. Svaki od njih zahteva stimulaciju dinamikom fluida i volumetrijskim renderingom.

Zbog toga će tim koji stoji iza Industrial Light & Magic Plume softvera – Olivier Maury, Ian Sachs i Dan Piponi osvojiti nagrade akademije za naučna i tehnička dostignuća 15. februara.

Zbog zajedničke stimulacije i renderovanja na GPU-u, Plume isporučuje brze i fleksibilne digitalne efekte koji su umetnicima potrebni da povećaju produktivnost.

nvidia

Koristeći NVIDIA CUDA paralelnu rečunarsku arhitekturu, Plume je pokazao 10 puta veću prednost u odnosu na postojeći fluid-dinamics softver baziran na postojećem CPU-u. Da bi se postigla ova brzina, Maury i njegove kolege biraju paralelne računarske algoritme.

Plume je prvi put razvijen za fluid efekte u filmu “Poslednji vladar vetrova,” i od tad se koristi na filmovima istog žanra kao što su , “Osvetnici”, “Zvezdane staze: Prema tami” i “Bitka za Pacifik.” Za film “Transformersi – Tamna strana meseca”, Plume je koristio 13,000 različitih efekata.
Da bi umetnici brzo dobili ono što im je potrebno, ILM koristi GPU rendering farmu gde NVIDIA Quadro GPU može biti dodeljen svakom umetniku ponaosob koji zahtevaju rad sa Plume softverom.

Zahvaljujući GPU-ovima, brzina Plume softvera pomaže umetnicima da istraže šta sve njihovi alati mogu da urade.

Budući da ILM nastavlja da krči novi put u svetu vizuelnih efekata, nije ni čudo što je dobio 15 nagrada Akademije za najbolje vizuelne efekte, 26 nagrada za naučna i tehnička dostignuća i odlikovan je sa Nacionalnom medaljom za tehnologiju od strane predsednika SAD-a 2004. godine

Leave a Reply