Hardware

Inovacije glavni pokretač kompanije Toshiba

Kada se kaže duže od jednog veka, ne preteruje se, jer Tanaka Seizosho company, jedan od dva stuba koja su se spojila u kompaniju koju danas znamo kao Toshiba, bio je prvi japanski proizvođač telegrafske opreme od 1875. godine. Drugi stub, kompanija koja se te davne 1890. zvala Hakunetsusha a potom Tokyo Electric, osnovana je 1890. i bila je prvi japanski proizvođač standardnih električnih lampi.

Dva briljantna uma koja su vodila ove dve kompanijebili su Hisashige Tanaka, poznat u mladosti po nizu pronalazaka, i Ichisuke Fujioka, koji je nazivan Tomasom Edisonom svoje zemlje. Obojica su bili predvodnici inovacija u Japanu koje su kasnije donele brojne prednosti ljudima širom sveta, kao što su rendgenske cevi i cevi za radio prenos 1919. Tokom 1930-tih, predstavili su Japanu prve električne mašine za pranje veša i frižidere, a kasnije je Toshiba bila zaslužna za inovacije u zemlji kao što su radar (1942), TAC digitalni kompjuter (1954), tranzistorski televizor i mikrotalasna rerna (1959), video telefon u boji (1971), japanski word procesor (1978), MRI sistem (1982), personalni laptop (1986), NAND EEPROM (1991), DVD (1995), Libretto pod-noutbuk (1996) i HD DVD (2005).

Kakvo se tajno oružje krije iza ovog dugog nizainovacija i revolucionarnih proizvoda? Veoma snažan tim za istraživanje irazvoj, koji svake godine smišlja nove tehnologije. Pored prvog personalnog laptopa na svetu, Toshiba je predstavila  i prvi bežični laptop tako da svoje kompjutersko iskustvo možete da proširite i van četiri zida uz internet i e-mail. Takođe , predstavili su i  najtanji široki ekran od 12,1″ na svetu sa ugrađenim optičkim drajvom koji vam pomaže da putujete sa manje prtljaga. Predstavili su i prvi DVD drajv u laptopu, 4-in-1 audio video laptop, prvi kolor monitor na laptopu, itd. Da bi se   dočaralo koliko je Toshiba bili angažovana na inovacijama u poslednjih trideset godina, dovoljno je reći da su  registrovali više od 27.000 patenata u SAD-u, a mnoge ideje koje stoje iza njih su i danas deo našeg svakodnevnog života.

I tako, ova duga lista inovacija napravila je od kompanije  Toshibe ono što je ona danas – kompaniju koje daje garanciju na svoje proizvode ”bez obzira na sve”.

Leave a Reply