Hardware

Institut za fiziku u Beogradu opremljen postrojenjem HP PARADOX IV

U okviru kupovine kapitalne opreme preko Jedinice za upravljanje projektima Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Laboratorija za primenu računara u nauci Instituta za fiziku, opremljena je superračunarskim postrojenjem PARADOX IV, baziranim na platformi kompanija HP i Intel. Novoinstalirano postrojenje predstavlja najznačajniji cenralni računar visokih performansi u regionu.

HP PARADOX je postrojenje integrisano u sve regionalne i pan-evropske superračunarske infrastrukture. Ovom instalacijom laboratorija na Institutu za fiziku postaje vodeća u jugoistočnoj Evropi, imajući u vidu da je opremljena postrojenjem računara visokih performansi najnovije generacije.

Superračunarski klaster predstavlja integrisano, vodom hlađeno postrojenje, sa ukupno 2500 procesora najnovije generacije organizovanih u 220 nodova različite namene, sa preko 4 terabajta RAM-a, 106 Tesla grafičkih kartica i ukupnom procesorskom snagom od preko 110 teraflopsa. Klaster je ujedno i postrojenje za masivno skladištenje digitalnih podataka sa ukupnim kapacitetom od 200 terabajta.

Osnovna ideja ovog projekta je brži razvoj superračunarstva u Srbiji i regionu. Korisnici iz akademske zajednice Srbije mogu pristupiti Paradoxu IV kroz Nacionalnu Grid infrastrukturu, a pristup imaju i istraživači širom Evrope. Instalacija PARADOX-a omogućava višestruko povećanje resursa i računarske snage raspoloživih istraživačima i na ključan način povećava njihovu međunarodnu kompetitivnost, kako u istraživanju, tako i u razvoju.

Leave a Reply