Hardware · PC računari

Intel Core i7 – nova generacija Intel procesora

Intel Core i7 je linija u ovkiru Intel Desktop x86-64 procesora. Core i7 je prva Intel porodica na kojoj je upotrebljena Intel Nehalem micro arhitektura, a naslednik je Intel Core 2 porodice. Sva tri modela su quad-core procesori. Core i7 identifikator primenjuje se na inicijalnu porodicu procesora Bloomfield. Oznaka Core i7 nema dublje značenje, već jednostavno nastavlja upotrebu uspešnog Core 2 i Core brenda.

Intel je najavio lansiranje porodice u Q4 2008, ali nekoliko izvora je navelo drugačije datume. Najnoviji ovakvi izveštaji daju informacije o tome da će lansiranje biti 17. novembra 2008.. 14 oktobra, Intel je potvrdio da će isporuka biti u novembru, ali nije precizirao datum.

Procesori, bazirani na novoj mikro arhitekturi, poseduju unapređenu produktivnost i manju potrošnju energije u poređenju sa starijim modelima.  Načelo, “najbolje iz dve sfere” će obezbediti Intelu da zadrži vodeću poziciju u industrijskoj proizvodnji procesora u mobilnom, desktop i serverskom segmentu na tržištu.

Hyper-Threading tehnologija prisutna u procesorima, takođe poznata i kao simultani multi-streaming, u mogućnosti je da koristi 8 programskih tokova sa četiri jezgra procesora.

Leave a Reply