Hardware

Intel i McAfee promovišu sigurnosni čip

Kompanije Intel i McAfee ističu da bi primena sigurnosnih čipova znatno poboljšala sigurnost računara. U svojoj izjavi na RSA konferenciji George Kurtz, izvršni direktor tehnološkog razvoja kompanije McAfee govorio je o prenosu sigurnosne zaštite kroz OSI model do prvog sloja, “silicijumske” komponente.

Cilj ugrađivanja sigurnosti u hardver je brže otkrivanje malvera i stabilniji rad sigurnosnog sistema. Kako bi malver bio efektivan, nije dovoljno da dospe u sistem, već mora biti pokrenuto izvršavanje programa. Kreiranjem bolje veze između softvera i silicijsumskog čipa, štetne učinke malvera je moguće svesti na minimum.

Osim sa kompanijom McAfee, Intel sarađuje i sa Symantecom na sličnom projektu. Menadžer Intela George Thangadurai je izjavio da se Intelova filozofija do sada temeljila na dva stuba: performanse i energetska efikasnost.

Sigurnost je od sada treći stub filozofije kompanije. Intelov cilj je implementacija sigurnosti na nivou čipa, a kao jedan od razloga koji navodi Thangadurai je, što korisnici neće morati da nose tokene i pametne kartice sa sobom.

Leave a Reply