Hardware · PC računari

Intel Larrabee grafička jedinica

Još od vremena Voodoo 2 čipova, Intel  nema zasebnu grafičku karticu, a to bi uskoro trebalo da se promeni sa revolucionarnim Larrabee čipom

nVIDIA je veoam brzo reagovala na ovu vest iz Intela, izjavljujući da (za sada nepostojeći) Larrabee čip nije dobar. Intel će, ukoliko mu projekat bude uspešan, revolucionarizovati svet grafičkih čipova, i to na način da mu nVIDIA i ATI zapravo neće moći da konkurišu, jer se Larrabee najverovatnije sastoji od 32 CPU procesora (što je promenljiva procena – Intel lako može da proizvoditi procesore sa više ili manje jezgara).

Zanimljivo je da se radi o dorađenim Intel Pentiumima, sa znatno poboljšanim performansama dodatnih SSE instrukcija. Uz moderan proizvodni proces (45 nm) na jednu pločicu smestiće se oko 32 procesora na površinu današnjeg (relativno malog) Radeon 4870. Kako se radi o dijametralno različitim koncepcijama, driveri za Larrabee će  prevoditi DirectX i OpenGL instrukcije u x86 procesorima razumljiv kod.

Pojednostavljeno rečeno, Larrabee će biti zapravo supersnažan multijezgreni CPU zadužen za obradu i prikaz 3D grafike. Naravno, osim očekivanih performansi koje bi trebale da nadmaše buduću ponudu iz ATI i nVIDIA-e, ovakav pristup omogućava implemetiranje i ray tracing senčanja za fotorealistične svetlosne efekte, ali i brojne druge procesorski zahtevne proračune.

Jedini problem, koji se može uvideti u ovakvom pristupu biće driveri. Ali Intel je već objavio da na njima radi sasvim novi tim, dok će postojeći i dalje ostati na driverima za integrisane GPU.

One thought on “Intel Larrabee grafička jedinica

  1. Alex

    Kao i mnoge prethodne “revolucionarne” tehnologije i ova će biti “revolucionarna” po količini novca uloženog u reklamnu kampanju.

Leave a Reply