Hardware

Intel na sajmu CES – obraćanje CEO Brajana Krzaniča

Izvršni direktor kompanije Intel Brajan Krzanič predstavio je danas asortiman proizvoda, inicijativa i strateških odnosa koji imaju za cilj ubrzanje inovacija kroz niz mobilnih i nosivih uređaja, kao i povezanih uređaja individualnih proizvođača. Novosti je saopštio tokom obračanja na ovogodišnjem Međunarodnom sajma potrošačke elektronike.

Krzanič je u svom obraćanju oslikao viziju načina na koji se oblast računarstva trenutno preoblikuje i gde je bezbednost previše važna da ne bi bila ugrađena u sve uređaje. Svet ulazi u eru integrisanog računarstva koje ne definišu uređaji već integracija računara u živote ljudi na načine koji nude novu korisnost i vrednost pojedinačnim korisnicima. On, na primer, ističe nekoliko trodimenzionalnih i intuitivnih tehnologija koje će Intel ponuditi ove godine. Na primer, kompanija će uključiti ljudska čula u uređaje bazirane na Intel platformi koji pripadaju novoj porodici softver i hardver proizvoda pod nazivom Intel® RealSense™ tehnologija.

 

Izvršni direktor kompanije Intel je takođe govorio o načinu na koji Intel rešava dva ključna pitanja koja bacaju senku na industriju potrošačke elekronike: bezbednost podataka i uređaja i krvavi minerali iz Demokratske Republike Kongo (DRC). Izjavio je da je Intel došao do ključne prekretnice i da se minerali koji se koriste u silikonu mikroprocesora i pakovanjima koja se proizvode u Intelovim fabrikama nisu „krvavi“.

„Pre dve godine sam rekao nekolicini kolega da nam je potreban čvrst cilj, obaveza da ne koristimo „krvave“ metale za proizvodnju svojih mikroprocesora“, izjavio je Krzanič. „Osećali smo obavezu da uvedemo promene u našem lancu snabdevanja kako bismo osigurali da naš posao i naši proizvodi slučajno ne pružaju finansijsku podršku užasima u Demokratskoj Republici Kongo. Iako smo dosli do ove prekretnice, to je samo početak. Nastavićemo sa našim revizijama i rešićemo probleme na koje naiđemo.“

Intel_Edison_Logo
Intel Edison računar veličine SD kartice

Intel u prenosivim uređajima

Krzanič je izjavio da Intel aktivno sprovodi  niz inicijativa i proizvoda sa ciljem da se ubrza inovacije prenosivih uređaja. Intelov pristup predstojećoj evoluciji računarstva predstavlja zamišljanje i kreiranje uređaja referentnog dizajna i platforni spremnih za korišćenje kroz razvoj prenosivih uređaja, izjavio je on.

Izvršni direktor kompanije Intel istakao je veliki broj prenosivih referentnih uređaja uključujući smart bubice sa biometrijskim i fitnes sposobnostima, smart slušalice koje su uvek spremne za rad i koje mogu da se integrišu sa postojećim tehnologijama personalnog asistenta, sa ciljem da iskustvo potrošača bude intuitivnije, kao i smart punjač.

Izvršni direktor kompanije Intel je takođe obajvio saradnju sa Barneys New York, Savezom modnih dizajnera Amerike i sa Open Ceremony kako bi se istražile i na tržistu pojavile nove prenosive tehnologije i kako bi se poboljšao dijalog i saradnja između modne i tehnološke industrije. Takođe je obajavio Intelov izazov pod nazivom „Neka bude prenosivo“, globalno takmičenje čiji je cilj ubrzanje kreativnosti i inovacije unutar tehnologije. Ovaj izazov će pozvati najpametnije i najkreativnije umove da razmotre faktore koji utiču na širenje prenosivih uređaja i sveprisutno računarstvo, kao što su smisleno korišćenje, estetika, trajanje baterije, bezbednost i privatnost.

Pored razvoja referentnih uređaja za prenosivu tehnologiju, Intel ce ponuditi i veći broj dostupnih, jeftinih osnovnih platformi. One imaju za cilj da pomognu individualnim korisnicima i preduzećima kod manjih ulaznih barijera kako bi se kreirali inovativni prenosivi uređaji povezani sa internetom ili drugi manji uređaji.

Kako bi ovo naglasio, Krzanič je najavio Intel® Edison, novi tehnološki zasnovan računar veličine SD kartice sa ugrađenim bežičnim sposobnostima i podrškom za višestruke operativne sisteme. Sve od prototipa pa do proizvodnje, Intel Edison će omogućiti brze inovacije i razvoj proizvoda uz pomoć niza proizvođača, preduzetnika i dizajnera potrošačkih proizvoda.

„Nosivi uređaji se danas ne mogu naći svuda zato sto još uvek ne rešavaju prave probleme i još uvek nisu integrisani u naš životni stil“, izjavio je Krzanič. „Fokusirani smo na rešavanje ovog izazova. Naš cilj je da ako neki proizvod treba da računa i da se povezuje onda će to činiti najbolje ako unutar sebe ima Intelov proizvod.“

 

Povećana bezbednost podataka i uređaja

Krzanić je predstavio takođe brend „Intel Security“ koji će označavati Intel proizvode i servise u segmentu bezbednosti i planove o prelasku McAfee proizvoda na Intel Security brend, a poznati crveni štit će biti zadržan.

„Složenost čuvanja digitalnog identita na sigurnom raste kako mobilne aplikacije i uređaji postaju sve važniji deo našeg svakodnevnog života“, izjavio je Krzanič. Namera Intela je da se poboljšaju naši napori usmereni na to da digitalni svet bude što sigurniji i da budemo korak ispred pretnji usmerenih ka privatnim informacijama na mobilnim i prenosivim uređajima.“

Krzanič je objavio da Intel planira da ponudi besplatno elemente nagrađivanog McAfee bezbednosnog rešenja za mobilne uređaje. Ovi podaci i rešnja za bezbednost uređaja pomoći će da se zaštite današnji najpopularniji mobilni uređaji koji obuhvataju Apple* iPhone, Apple* iPad i Android* uređaje. Više detalja biće objavljeno tokom sledećih meseci.

Kako korporativnim programima sa sloganom „ponesi svoj uređaj“ raste popularnost mnoge firme su zabranile Android urđjaje koji nisu kompatibilni sa njihovim bezbednosnim zahtevima. Intel Security će ponuditi ove godine Intelovu tehnologiju za zaštitu uređaja koja će doprineti da Android uređaji zasnovani na Intel platformi dostignu većinu bezbednosnih standarda za korišćenje kod kuće i na poslu.

 

Intelovi mikroprocesori nisu krvavi

Demokratska Republika Kongo već godinama vrvi od regionalnih konflikata. Prema izveštaju upućenom Komitetu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izvor finansijske pomoći naoružanim grupama pruža i trgovina mineralnim proizvodima iz Demokratska Republike Kongo. Neki od ovih takozvanih „krvavih minerala“ nalaze se u raznim proizvodima, uključujući i elektronske uređaje.

Intel je uveo proces unutar svog lanca snabdevanja kako bi se osiguralo da izvori koje koriste, topionice koje proizvode tantal, kalaj, volfram i zlato koje se koristi u silikonu mikroprocesora i pakovanjima proizvedenim u Intelovim fabrikama, slučajno ne potpomažu finansijski ovaj konflikt u Kongu.

Krzanič je pozvao celokupnu elektonsku industriju da se pridruži ovim naporima Intela.

Leave a Reply