Hardware · PC računari

Intel Nehalem

Kompanija Intel potvrdila je naziv procesora nove generacije zasnovanog na Nehalem jezgri, a nova generacija nosiće oznaku Core i7
Iako je reč o veliko promeni platforme, ime će se zadržati u sedmoj generaciji procesora započetoj sa 8086 arhitekturom, pre skoro trideset godina. Najjače verzije će i dalje nositi naziv Extreme Edition i imaće otključan množitelj radi poboljšanja performansi overclockovanjem.

Prvi čipovi koji će nositi ime Core i7 bitće mainstream desktop procesori namenjeni kanceakrijsko-kućnoj upotrebi, te gejmerima: iako neće dostići radni takt od 3.2GHz ali prethodno najavljen prelazak struktree od sistemske sabirnice prema point-to-point konekcijama između procesora i periferija te memorijski kontroler u jezgru – ali i već poznati hyperthreading koji može udvostručiti broj efektivnih jezgara za pojedine zadatke.

Intel će prve primerke Core i7 procesora isporučiti ove jeseni, a početkom 2009. godine pojaviće se i mobilne verzije. Modeli za radne stanice te servere i dalje bi trebali da koriste naziv Xeon.

Leave a Reply