Hardware

Intel oblikuje budućnost mobilnog računarstva i Interneta stvari

Predsednica kompanije Intel, Renee James danas je predstavila portfolio računarskih i komunikacionih proizvoda za najmanje uređaje i najkompleksnije mobilne mreže.  Linija proizvoda dizajniran je da bude konkurentan u aktuelnom mobilnom okruženju i da oblikuje narednu eru računarstva, nazvanu Internet stvari (IoT).

Na konferenciji za medije, James je predstavila dva Intel® Atom™ procesora, LTE-naprednu komunikacijsku platformu i najavila je višegodišnje sporazume sa kompanijama Lenovo, ASUS i Foxconn za povećanje dostupnosti mobilnih uređaja zanovanih na Intel tehnologiji. Sa sve većim prisustvom mobilnih i povezanih uređaja u oblasti IoT, ona je takođe naglasila da Intel menja mrežnu infrastrukturu kako bi smanjio troškove i omogućio provajderima usluga da predstave poboljšano korisničko iskustvo i nove usluge dobijajući poslovnu korist iz velike količine podataka.

intel

„Stalni rast mobilnog ekosistema zavisi od rešavanja teških računarskih izazova – oslobađanje potencijala podataka dok bezbedno i pouzdano povezujemo milijarde uređaja sa vodećim računarskim i komunikacionim tehnologijama,“ rekla je Džejms. „Danas najavljujemo vodeće komunikacione proizvode, kao i nove računarske platforme. Kao rezultat toga, Intel je dobro pozicioniran da oblikuje budućnost mobilnog računarstva i Interneta stvari.“

Novi Intel® Atom™ procesori i LTE napredne komunikacione platforme

Intel je predstavio 2.13GHz Intel Atom procesor Z3480 („Merrifield”) koji nudi idelanu kombinaciju brzine, pametnih performansi i dugog trajanja baterije za Android smart telefone i tablet uređaje. SoC od 64-bita pruža najbolje performanse u klasi za osnovni segment uređaja, i solidno nadmašuje konkurenciju kada su u pitanju intezivne aplikacije, web aplikacije i prformanse za editovanje video materijala. Merrifield takođe obezbeđuje najduže trajanje baterije u klasi.

Zasnovan na Intelovoj 22nm Silvermont mikroarhitekturi, novi procesor ima PowerVR* Series 6 Graphics IP jezgro kompanije Imagination Technologies* i dizajnirano je za jednostavno uparivanje sa Intel® XMM™ 7160 LTE platformom. Merrifield je prvi Intel Atom SoC koji poseduje novo rešenje Intel® Integrated Sensor Solution, koje efikasno upravlja senzornim podacima kako bi aplikacije bile pametne i svesne konteksta, čak i kada je uređaj u stanju hibernacije. Intel očekuje da će partneri uređaje zasnovane na Merrifieldu predstaviti početkom drugog kvartala.

James je naglasila da svi Intel Atom procesori danas podržavaju 64-bitno računarsko iskustvo. „Šezdestčetvoro bitno računarstvo se preusmerava sa desktop na mobilne uređaje,” izjaviila je James. „Intel poznaje 64-bitno računarstvo, a trenutno smo jedina kompanija koja isporučuje 64-bitne procesore koji podržavaju više operativnih sistema i koji su sposobni da podrže 64-bitne Android sisteme kada se pojave.” Intel je takođe obezbedio 64-bitne jezgra za više operativnih sistema, tako da partneri koji odaberu Intel Atom imaju spremnu osnovu za 64-bitno iskustvo, dok operativni sistemi i aplikacije postaju napredniji.

Kompanija Intel je takođe otkrila nove detalje u vezi sa Intel Atom 64-bitnim procesorima nove generacije, pod nazivom “Moorefield” za uređaje koji će verovatno biti dostupni u drugoj polovini godine. Nadovezujući se na Merrifield skup funkcija, Moorefield dodaje dva Intel Architecture (IA) jezgra za perforanse računara i do 2.3 GHz, poboljšan GPU i podršku za bržu memoriju. Moorefield je napravljen za Intelovu LTE 2014 platformu, Intel® XMM™ 7260, koju je kompanija takođe danas predstavila.

Intel XMM 7260 ima konkurentne LTE napredne mogućnosti koje obuhvataju agregaciju mrežnih operatora ( podržava do 23 CA kombinacija na jednom čipu ), brzine kategorije 6 i podršku za TDD LTE i TD-SCDMA. Na Mobile World kongresu, Intel će demonstrirati kako 7260 dostiže maksimalni protok kategorije 6 ( istovremeno skidanje podataka brzinom od 300Mbps i slanje podataka brzinom od 50Mbps ) zajedno sa tehnologijom agregacije mrežnih operatora.7260 je zasnovan na još uvek konkurentnoj Intel XMM 7160 platformi predstavljenoj 2013 godine.

Platforma 7160 se širi kako bi povezala niz uređaja koji obuhvata pametne telefone, tablete, 2u1 uređaje, Ultrabook sisteme i platforme koje uključuju Acer*, ASUS*, Dell*, Lenovo* i Samsung*, između ostalih.

„Ušli smo u 2014. godinu sa veoma bogatim mobilnim ponudama koje obuhvataju procesore za aplikacije i komunikacijske platforme koje će biti još jače,”, rekao je tokom konferencije za medije Hermann Eul, potpredsednik i generalni menadžer kompanije Intel. „Naši novi Atom procesori za Android pametne telefone i tablete nude vodeći 64-bitni sistem i dug rad baterije, a nova 7260 platforma nudi neodoljivo LTE napredno iskustvo.”

 

Bezbedno mobilno iskustvo i širenje dostupnosti Android aplikacija na IA

James je rekla da kompanija Intel čini napore da sačuva današnje mobilne uređaje sa jedinstvenim podacima i rešenjima za zaštitu uređaja kompanija Intel Security i McAfee. Naravno, tehnologija Intel® Device Protection Technology (Intel DPT) aktivno štiti korisnike od malvera i omogućava kompanijama da razdvoje lične i poslovne podatke na Intel Android uređajima. Vodeći provajderi programa za upravljanje mobilnim uređajima, uključujući  AirWatch, Citrix and McAfee će pružiti upravljačke dodatke za uređaje koji imaju Intel DPT u toku ove godine. Kompanija Intel očekuje da će vodeći partneri, obuhvatajući Dell početi da  isporučuju tablete koji sadrže Intel DPT kasnije u toku ove godine.

James je takođe otkrila dodatke za besplatni McAfee Mobile Security koji je sada dostupan za Android uređaje. On podrazumeva poboljšanu zaštitu i, po prvi put, otključava bezbednosne dodatke za Intel mobilne uređaje, čineći ga najboljim, besplatnim mobilnim rešenjem za korisnike na tržištu. Takođe, besplatni McAfee Mobile Security uključuje anti virus, zaštitnu aplikacija, veb zaštitu i filter za pozive/SMS poruke, kao dodatak funkciji protiv krađe i ažuriranje kontakata.

U nastojanju da ubrza razvoj i dostupnost aplikacija za Intel uređaje, James je najavila Intel® Integrated Native Developer Experience (Intel INDE), produktivni paket za uređaje koji koriste i Android i Microsoft Windows uređaji. Kompanija Intel je takođe predstavila Intel® System Studio 2014 za ugrađeni i razvoj sistema, i Intel® XDK , programersku alatku za aplikacije koje imaju HTML5 da omogući programerima da pojednostave i ubrzaju razvoj inovativnih veb i mobilnih aplikacija koje rade brže i bolje.

Prošireno angažovanje kupaca kako bi se ubrzala dostupnost uređaja zasnovanih na Intel tehnologiji

Naglašavajući sve veću dostupnost tablet računara i smart telefona koji koriste Intel Atom procesore i povezani su Intel komunikacijama, James je najavila 3 nova višegodišnja sporazuma sa vodećim proizvođačem  mobilnih  uređaja zasnovanih na Intel tehnologiji.

Kompanije Intel i Lenovo su najavile da planiraju da uvedu ove godine nove uređaje zasnovane na Intel tehnologiji. Obe kompanije će posvetiti inženjerske resurse pružanju jedinstvenog iskustva u različitim veličinama tablet računara i smart telefona unapređujući segment performansi na tržištu. Kompanija Lenovo je takođe najavila da planira da povezivanje putem Intel LTE veze uvede u neka od rešenja za dizajn Ultrabook™  uređaja i uređaja sa više režima rada.

„Dugo sarađujemo sa kompanijom Intel kada je u pitanju predstavljanje vrhunskih računarskih iskustava na tržište, sa proizvodima kao što su K900 smart telefoni, Yoga linija laptop računara sa više režima rada, MIIX 2 i Think Pad 8 tableti“, izjavio je Peter Hortensius, tehnološki direktor u kompaniji Lenovo. „Radujemo se našoj još uspešnijoj zajedničkoj budućnosti i pružanju uzbudljivog mobilnog iskustva, od modernih smart telefona do tablet uređaja visokih performansi zasnovanih na Intel tehnologiji“.

Takođe, ASUS je najavio da će ove godine predstaviti na tržištu kompletan portfolio smart telefona i tablet uređaja zasnovanih na Intel tehnologiji. Kompanija je nedavno uvela ZenFone liniju smart telefona i jedinstveni PadFone mini, oba sa Intel procesorom i platformama za komunikaciju. ASUS je na Svetskom mobilnom kongresu predstavio ASUS Fonepad7 LTE (ME3762CL) sa Intel procesorom i Intel LTE mogućnošću povezivanja.

Kompanije Dell i Intel proširuju svoju dugogodišnju saradnju kako bi predstavile niz inovativnih tablet uređaja, među kojima je prva bila Dell Venue linija koja je predstaljena na jesen prošle godine. Dell proizvodi zasnovani na Intel tehnologiji obuhvataće Android i Windows rešenja.

Na kraju, kompanije Foxconn i Intel se udružuju kako bi omogućile širu, globalnu dostupnost povoljnih tablet uređaja visokog kvaliteta, zasnovanih na Intel tehnologiji. Kompanija Intel će ove godine obezbedi Intel Atom procesore i komunikacione platforme za niz Foxconn proizvoda, počevši od tablet uređaja.

Transformacija bežičnih mreža, stimulacija Internet stvari

Nagla pojava mobilnih uređaja i brzi rast Internet stvari podstiče transformaciju mrežne infrastrukture da zadovolji rastuću potražnju za većom mogućnošću povezivanja i podataka u realnom vremenu. Kompanija Intel ovu transformaciju omogućava pružanjem standardizovanog hardvera i softvera koji su u skladu sa otvorenim standardima i ekonomijom obima kako bi se omogućilo redukovanje troškova, a istovremeno ubrzalo pružanje novih usluga, mogućnosti i modela za ostvarenje prihoda za provajdere usluga.

U nastojanju da prednosti standardizovanog pristupa komunikacionim mrežama uskladi sa radom kompanije Intel u centrima za podatke i na oblaku, James je najavila širenje saradnje sa kompanijama Alcatel-Lucent i Cisco kako bi se ubrzala mrežna virtuelizacija (NFV) i tehnologije softverski definisane mreže (SDN). Radeći na optimizaciji ovih tehnologija na IA, provajderima usluga će biti ponuđena brža i fleksibilnija mreža koja im omogućava da brzo osvoje nove usluge. James je takođe istakla brojna testiranja zasnovana na Intel tehnologiji sa globalnim operaterima China Mobile, SK Telecom i Telefonica koji pokazuju prednosti mrežne virtuelizacije i tehnologije softverski definisane mreže za omogućavanje personalizovanih i kontekstualno svesnih servisa, unapređenje iskorišćenja sredstava i pojednostavljenje istalacije i nadogradnje.

One thought on “Intel oblikuje budućnost mobilnog računarstva i Interneta stvari

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Povod za moj komentar je nesretno izabran izraz “internet stvari” ili “internet objekata”, jer se ova digitalna komunikaciona mreza, kao i mnoge druge telekomunikacione mreze, koristi kako za prenos informacija izmedju “stvari” tako i prvenstveno izmedju ljudi.

    U oblasi telekomunikacija (zvanicno, elektronskih komunikacija) zavladala je velika zbrka od kada su u tu oblast, zbog tzv. konvergencije, “ugurane” i informacije, pa sad imamo nedefinisane “informacione i komunikacione tehnologije” (ICT). Cak i Medjunarodni savez za telekomunikacije (ITU), najstarija specijalizovana agencija UN, za sebe kaze: “ITU (International Telecommunication Union) is the United Nations specialized agency for information and communication technologies – ICTs” (http://www.itu.int/en/about/Pages/default.aspx).

    Otac kibirnetike Norbert Viner u knjizi “Kibernetika i drustvo — Ljudska upotreba ljudskih bica” (1954) pise: “da ce u buducnosti razvoj poruka i sredstva komunikacija, poruka izmedju coveka i masine, izmedu masinei i coveka i izmedju masine i masine, neizbezno igrati sve znacajniju ulogu”. To vreme je doslo, ali je doslo i vreme tehnoloske nezaposlenosti ljudske radne snage usled sve vece i vece primene masina, automata, kompjutera, robota i slicnih “stvari” ili “objekata” umesto “ljudske upotrebe ljudskih bica” (Viner).

Leave a Reply