Hardware

Intel odustaje od OLPC projekta

Najveći proizvođač čipova na svetu Intel odustao je od saradnje na proizvodnji jeftinog laptop računara XO za učenike u zemljama u razvoju, javila je nemačka novinska agencija DPA. Tvorci XO računara, okupljeni oko američkog profesora Nikolasa Negroponta (Nicholas Negroponte), tražili su da Intel bude ekskluzivni partner, izjavio je predstavnik za štampu te kompanije.

Intel će i dalje stavljati akcenat na konkurentne proizvode. Realizacija projekta jeftinih laptop-računara fondacije OLPC (One Laptop Per Child – Jedan laptop za svako dete) ide daleko teže nego što je planirano. Vlade su do sada umesto očekivanih nekoliko miliona naručile samo više sotina hiljada kompjutera. Prvobitna cena od 100 američkih dolara po računaru skoro je udvostručena.

Kompjuterska industrija je na pojavu XO računara reagovala sa ponudom jeftinijih računara kao što je Intel-ov Classmate PC. U XO laptopove su ugrađeni čipovi Intelovog glavnog konkurenta, Advanced Micro Devices AMD.

Fondaciju OLPC je u januara 2005. godine osnovao profesor s Tehnološkog instituta u Masačusetsu Nikolas Negroponte, najavljujući da će doprineti sprečavanju informatičke zaostalosti dece u siromašnim zemljama tako što će im omogućiti kupovinu bazičnog računara za 100 dolara.

Leave a Reply