Hardware · Notebook-Netbook

Intel Pineview

Intel radi na novoj verziji Atom procesora za popularne netbook prenosne računare, koji će u jednom čipu objediniti CPU i grafički procesor. Takva platforma biće brža, i znatno štedljivija…

Pre leta očekuje se Intel Atom N280 procesor (blago povišenog radnog takta) u kombinaciji sa novim, štedljivijim GN40 čipsetom. Ta kombinacija biće štedljivija, i sposobna da  dekodira HD video. Ali pravi novitet dolazi nakon leta, u vidu Pineview procesora.

Kao deo SoC platforme (System on Chip) Pineview će biti izrađen u 45 nm, a integrisaće CPU, northbridge sa memorijskim kontrolerom te GPU, odnosno grafički čip. Danas su to zasebne komponente, koje su fizički relativno velike, i troše više struje.

Za kompletan rad sistema potreban je još samo southbridge čip. Sve zajedno doneće i uštedu u prostoru: današnji Atom sa pripadajućim i945GSE čipsetom ima površinu od 2174 mm2, a Pineview sistem će imati svega 773 mm2. Intel Pineview će koristiti dvokanalnu DDR2 memoriju, radiće na brzinama većim od 1,6 GHz te pritom trošiti samo 7 W struje.

Leave a Reply