Hardware · PC računari

Intel predstavlja najbrže procesore na planeti

Intel® Core™ i7 procesori odgovoriće na svaki zahtev, koristeći “Turbo Boost” i “Hyper Threading” tehnologiju

Kompanija Intel Corporation predstavila je svoj najnapredniji procesor namenjen desktop računarima, Core® i7™. Procesor Core® i7™ je prvi član nove Nehalem grupe procesora i predstavlja najsofisticiraniji procesor ikada napravljen, uz pomoć tehnologije koja pojačava performanse i maksimizira količinu podataka koje je moguće obraditi. Core i7 procesor ubrzava obradu videa, igara i ostalih aplikacija na računaru za više od 40 procenata, a pri tom ne povećava potrošnju struje.

Već ocenjen od strane kompjuterske industrije kao tehnološko čudo, Intel® Core™ i7 je postigao rekordni rezultat od 117 poena u SPECint_base_rate2006** testu koji meri brzinu procesora. Ovo je prvi put da je ikada jedan pojedinačni procesor prevazišao 100 poena.

“Intel je isporučio najbrži desktop procesor na planeti najzahtevnijim korisnicima, tj. onima koji koriste PC za igre, video i muziku” rekao je Patrik Gelsinger (Patrick Gelsinger) viši potpredsednik i generalni direktor Intel Digital Enterprise grupe. “Kada se ima u vidu Intelov najveći iskorak u dizajnu čipova i druge neverovatne inovacije, poput Intel SSD diskova, jasno je da je Core i7 procesor redefinisao ideju kompjutera sutrašnjice.”

Tehnički vebsajtovi bili su izuzetno pozitivni u ocenama novog procesora. Anantech tvrdi da “Core i7 samo dodatno jača već odlične performanse Intelovih procesora”. “Core i7 je sve ono što su i obećavali da će biti” kaže PC Perspective. “Nehalem je vrhunsko delo”, kaže se na Lost Circuit vebsajtu. Tech Report je čak ovaj processor nazvao “jednim od najkonsekventnijih pomaka u industriji”.

Intelova jedinstvena Turbo Boost tehnologija ubrzava performase kako bi odgovorila na potrebe korisnika. Kroz sofisticiranu jedinicu za kontrolu napona u samom jezgru i uz nove “power gate” tranzistore zasnovane na Intelovom naprednom 45 nanometarskom, high-k metal gate proizvodnom procesu, Turbo Boost automatski podešava klokovanu brzinu jednog ili više zasebnih procesorskih jezgara za aplikacije sa jednim ili vise tredova kako bi se pojačale performanse, a sve bez uvećanja potrošnje struje. Core i7 takođe poseduje Intelovu najnoviju tehnologiju za uštedu energije, omogućujući desktop računarima sleep stanje koje je ranije bilo rezervisano samo za notebook računare zasnovane na Intelu.

Core i7 procesor ima više nego dupli memorijski protok u odnosu na prethodne Intel “Extreme” platforme, ubrzavajući transfer kompjuterskih bitova i bajtova uz pomoć Intel Quickpath tehnologije. Obezbeđujući primenu Intelove Hyper Threading tehnologije, omogućeno je da se više kompjuterskih tredova izvršava istovremeno, efektivno omogućujući procesoru da radi dve stvari odjednom. Kao rezultat, Core i7 je četvorojezgarni procesor koji ostvaruje performanse rada sa osam tredova.

Takođe, Intel Core i7 procesor nudi i performanse za najzahtevnije 3-D igre, čak 40 procenata brži nego prethodni Intel procesori visokih performansi, dokazujući se i na 3D Mark Vantage CPU fizičkim i AI testovima, popularnim kompjuterskim testovima fokusiranim na performanse igara. Extreme Edition koristi 8 tredova za igru sa naprednom veštačkom inteligencijom i razmišljanjem, kako bi se ona učinila realističnijom.

Prodaja Intel ® Core™ i7 procesora, kao i Intel Desktop DX58SO Extreme Series matičnih ploča zasnovanih na Intel® X58 Express čipsetu, proizvedenih od strane nekoliko vodećih proizvođača počeće i u maloprodajnim objektima i online istovremeno.

Core i7 procesor je prvi član porodice Intel Nehalem mikroarhitekture čije će verzije za servere i mobilne uređaje ući u proizvodnju kasnije. Svaki Core i7 procesor ima 8 MB keš memorije nivoa 3 i tri kanala DDR3-1066 memorije kako bi omogućili najbolje memorijske performanse bilo koje desktop platforme. Intelov procesor vrhunskih performansi, Intel® Core™ i7 Extreme Edition nema ni zaštitu za “overspeed”, omogućujući poznavaocima i onima kojima je ovo hobi da dodatno ubrzaju rad čipa.

Leave a Reply