Hardware

Intel predstavlja nove razvojne alate, buduće tehnologije namenjene tabletima, analitici, nosivim uređajima i računarima

Izvršni direktor kompanije Intel Brajan Krzanič zvanično je otvorio Intelovu godišnju tehničku konferenciju velikim brojem računarskih inicijativa i projektima koji pokazuju kako je kompanija predano radila da bi omogućila pojavu novih tržišnih segmenata koji obuhvataju pametne i povezane uređaje. Krzanič i ostali predstavnici najavili su nove hardverske i softverske programerske alate, prikazali su predstojeće Intel tehnologije i najavili su nove proizvode iz nekoliko tehnoloških segmenata.

„Sa našim raznovrsnim proizvodnim portfolijom i programerskim alatima, koji obuhvataju ključne segmente rasta, operativne sisteme i faktore forme, Intel nudi hardverskim i softverskim programeri nove načine da rastu, kao i fleksibilnost programiranja“, rekao je Brajan Krzanič, izvršni direktor kompanije Intel. „Ako neki proizvod treba da računa i da se povezuje onda će to činiti najbolje ako unutar sebe ima Intelov proizvod“.

Tokom glavnog obraćanja, Krzaniču se na pozornici pridružilo nekoliko predstavnika Intela,  Majkl Del, predsednik i izvršni direktor kompanije Dell, i Greg McKelvey, izvršni potpredsednik i direktor strategije i marketinga Fossil Groupe.

Format i sadržaj tehničke konferencije su ove godine izmenjeni kako bi odgovarali velikom broju inženjera i programera, koji odražavaju napore kompanije Intel da proširi domet Intel tehnologije. Agenda i sadržaj tehnološke izložbe izašli su iz okvira predstavljanja računara, mobilnih i data centara kako bi obuhvatili i internet stvari (IoT) i nosive i druge nove uređaje stvorene od strane takozvanih “kreatora” i pronalazača. Više od 4.500 ljudi iz celog sveta prisustvuje forumu ove nedelje.

Noviteti iz oblasti programerskih alata

 • Intel je najavio Intel referentni dizajn za Android program koji će ponuditi korisnicima tablet uređaja kvalitet, dosledno iskustvo zasnovano na najnovijem  Android™ operativnom sistemu. Intel će pomoći proizvođačima tablet uređaja u procesu primene Android sistema obezbeđujući softversku inženjersku podršku, unapređen pristup Google Mobile™ servisima, kao i podršku za ažuriranje i nadograđivanje budućih Android verzija.
 • Intel je najavio Analitiku za nosive uređaje (A-Wear), program koji će ubrzati razvoj i primenu novih nosivih  aplikacija zasnovanih na podacima. Program integriše veliki broj softverskih komponenti, obuhvatajući Intelove alate i algoritme, i mogućnosti upravljanja podacima kompanije Cloudera® CDH primenjene na cloud inftastrukturi optimizovanoj na Intel® arhitekturi. Programeri Intel nosivih uređaja koritiće A-Wear program u vidu besplatnog servisa.

Dostupnost Intelovih proizvoda

 • Intel je najavio prvu komercijalnu dostupnost Intel® XMM 7260™ modema koji se sada nalazi u okviru Samsung Galaxy Alpha pametnog telefona za Evropu  i druga regionalna tržišta. Intel® XMM™ 7260 i Intel® XMM™ 7262 modemi podržavanju jedan od najbržih mobilnih standarda u industriji, pružajući kategoriju 6 brzine prenosa podataka do 300 Mbps. Modemi su Intelova druga generacija LTE platformi i proizvođačima uređaja pružaju rešenje za visoke performanse, energetsku efikasnost za dolazeći talas LTE-naprednih mreža i uređaja.
 • Intel® Edison, računar veličine poštanske marke sa ugrađenim bežičnim povezivanjem koji je najavljen na CES-u, sada je dostupan. Platforma je dizajnirana da omogući brzu inovaciju i razvoj proizvoda od strane pronalazača, preduzetnika i dizajnera potrošačkih proizvoda, pojednostavljujući proces dizajniranja, povećavajući trajnost i pružajući dodatnu uštedu troškova.
 • AT&T će biti ekskluzivni nosilac za narukvicu „My Intelligent Communication Accessory“ (MICA) koju je dizajnirala modna kuća Opening Ceremony, a proizveo Intel, koja je predstavljena prošle nedelje u Njujorku.

 

Preliminarni pregled proizvoda i inovacija

 • Majkl Del i Krzanič su preliminarno pokazali prestojeći Dell tablet sa prvom sposobnošću fotografisanja te vrste. Nova Dell Venue 8 7000 serija sa opcijom Intel® RealSense™ snapshot je najtanji tablet na svetu i biće dostupan za vreme praznika. Opcija Intel RealSense snapshot je unapređeno rešenje za fotografiju koje stvara mapu visoke rezolucije kako bi omogućilo merenje, preusmeravanja i selektivne filtere sa dodirom prsta. Predstaviće nove sposobnosti i nove načine korišćenja tableta, otvarajući novi kreativni horizont za programere da osmisle aplikacije koje menjaju način na koji se potrošači povezuju sa svojim fotografijama.
 • Intel® Wireless Gigabit Docking potpuno bežično iskustvo koje obuhvata bežično priključivanje, bežični ekran i bežično punjenje prikazano je preko Intel referentnog dizajna zasnovanog na  novoj generaciji 14nm Intel procesora.
 • Programeri su preliminarno predstavili novu generaciju 14nm Intel® Core™ procesora za 2015.
 • Priznati fizičar Stiven Hoking se pridružio konferenciji putem videa da bi razgovarao o tome kako je tehnologija za invalide često poligon za tehnologiju budućnosti. U vezi sa Hokingovom prisutnošću putem videa, Intel je otkrio po prvi put jedinstveni projekat Connected Wheelchair, koncept koji us dizajnirali Intelovi stažisti kao deo programa Intel Collaborators. Projekat je pokazao kako se standardne „stvari“ transformišu u povezane mašine koje pokreću podaci koristeći Intel Galileo Development Kit, zasnovan na Intel® Quark procesoru i Intel Gateway Solutions za IoT, sa Wind River* i McAfee* sigurnosnim proizvodima.

 

IDF preliminarni pregled

 • Programeri će biti u prilici da posete 164 tehničkih sesija sa stručnjacima iz kompanija iz iste branše i iz Intela.
 • Intelove poslovne jedinice i više od 180 vodećih kompanija iz celog sveta će izložiti 700 prikaza svojih najnovijih inovacija i budućih tehnologija na IDF industrijskoj tehnološkoj izložbi.
 • Tokom jutarnje IoT mega sesije, Intelov potpredsednik Dag Dejvis će se baviti interoperativnošću i izazovima bezbednosti, i opisaće Intelove integrisane hardverske i softverske blokove za gradnju edge-to-cloud IoT rešenja. On će otkriti da Intel sarađuje sa kompanijama AT&T, Cisco, GE i IBM kako bi stvorili potpuna rešenja koristeći svoje platforme i Intelove razvojne blokve. Kompanije će najaviti zajedničke proizvode koji su dostupni već danas, pored planova budućih proizvoda.
 • U okviru mega sesije „Intel Edison, prenosivi i novi uređaji“ ovog popodneva, Intelov potpredsednik Majk Bel će preliminarno prikazati nekoliko prototipskih uređaja zasnovanih na Intel Edison tehnologiji, uključujući i 3D-štampani interaktivni dodatak i brajeve štampače. Meridian Audio, proizvođač vrhunskih audio i video komponenti visokih performansi će takođe govoriti o tome kako Intel Edison doprinosi unapređivanju njihove ponude bežičnih audio proizvoda.
 • Tokom programerske mega sesije ovog popodneva, Intelov potpredsednik Dag Fišer će predstaviti alate koji pomažu programerima da lakše, brže i preko ekosistema stvaraju softver. Takođe će govoriti i o lakoći sa kojom će partneri proizvođači moći da prave uređaje zasnovane na Windows ili Android operativnim sistemima koristeći modifikovane alate i referentne dizajne iz Intela.
 • U toku mega sesije o mobilnim tehnologijama ovog popodneva, Intelov potpredsednik Hermann Eul će izazvati programere da učestvuju u rešavanju najkritičnijih svetskih problema i unapređivanju zajednica širom sveta, naročito u zemljama u razvoju, kroz inovacije za najpopularniju tehnologiju u ljudskim rukama, mobilni uređaj. On će naglasiti hadrverske, softverske i komunikacione tehnologije koje će omogućiti programerima da se uključe u ovaj izazov i pomognu u obezbeđivanju promena, napretka i inovacija.
 • Tokom mega sesije o data centrima sutra ujutru, Intelova viša potpredsednica Dajan Brajant će govoriti o tome kako se centri za obradu podataka ponovo projektuju, vođeni velikim delom usponom ekonomije digitalnih usluga. Ova sesija će pružiti najnovije informacije o budućim Intelovim proizvodima zasnovanim na silikonskoj fotonici i detalje kako Intel prilagođava proizvode za pojedinačne korisnike data centara.

Tokom mega sesije „Unapređenje računara i inovacije“ sutra ujutru, Intelov viši potpredsednik Kirk Skaugen će pričati o tome kako programeri mogu da rešavaju pitanje 600 miliona globalno prisutnih četvorogodišnjih i starijih računara koji bi mogli biti zamenjeni postojećim novim proizvodima i novim iskustvima na više operativnih sistema. Skaugen će programerima dati najnovije informacije u vezi sa Chrome OS i Intel® Wireless Display tehnologijom, kao i o konzorcijumu za bežično punjenje „Alliance for Wireless Power“.

Leave a Reply