intel-arhitektura
Hardware

Intel predstavlja nove tehnologije za efikasno upravljanje data centrima u oblaku

   Intel® Atom™ C2000 serija procesora je prva koja se zasniva na Silvermont mikroarhitekturi, ima 13 prilagođenih konfiguracija i namenjena je mikroserverima, osnovnom umrežavanju i hladnom skladištenju.

·         Nova 64-bitna sistem-on-čipu serija za data centre donosi šest puta veću energetsku efikasnost i do sedam puta bolje performanse u poređenju sa prethodnom generacijom.

·        Prva demonstracija sistema zasnovanog na Rack Scale arhitekturi sa izuzetno brzim Intel® Silicon Photonics komponentama uključujući i novi MXC konektor i ClearCurve optičko vlakno razvijeno u saradnji sa kompanijom Corning koje omogućava prenos podataka brzinama do 1,6 terabita u sekundi na razdaljinama do 300 metara za veću gustinu rekova.

intel-arhitektura

Kompanija Intel je danas predstavila portfolio proizvoda i tehnologija za data centre koje koriste provajderi cloud usluga sa ciljem da se poveća fleksibilnost i efikasnost njihove infrastrukture kako bi se ispunila sve veća potreba za novim uslugama i inovacijama.

Infrastruktura za servere, mreže i skladištenje razvija se kako bi odgovorila na sve veći broj različitih lakih radnih opterećenja, stvarajući segmente mikroservera, hladnog skladištenja i ulaznih mreža. Optimizujući tehnologije za specifična radna opterećenja, Intel će pomoći provajderima cloud usluga da značajno povećaju iskorišćenost, smanje troškove i pruže primamljiva i konzistentna iskustva svojim korisnicima i klijentima.

Portfolio uključuje drugu generaciju 64-bitne Intel® Atom™ C2000 serije sistema-na-čipu za mikroservere i platforme za hladno skladištenje (kodnog naziva „Avoton“) i za osnovne mrežne platforme (kodnog naziva „Rangley“). Ovi novi sistemi-na-čipu su prvi Intelovi proizvodi koji se zasnivaju na Silvermont mikroarhitekturi, a novi 22nm Tri-Gate SoC proces donosi značajno poboljšanje performansi i uštedu energije, a dolazi na tržište samo devet meseci nakon prethodne generacije.

„Kako svet postaje sve mobilniji, pritisak da se podrže milijarde uređaja i korisnika menja sam sklop data centara“, izjavila je Dajana Brajant, podpredsednica i direktorka Datacenter and Connected Systems Group u Intelu. „Od vodeće pozicije u oblasti dizajna sistema-na-čipu, do rek arhitekture i softvera, Intel obezbeđuje glavne inovacije koje su neophodne proizvođaćima hardvera, telekomunikacione opreme i provajderima cloud usluga kako bi izgradili data centre budućnosti.“

Intel je takođe predstavio Intel® Ethernet Switch FM5224 silikon koji u kombinaciji sa WindRiver Open Network softverskim paketom donosi Software Defined Networking (SDN) rešenja za servere sa poboljšanom gustinom i manjom energijom.

Intel je takođe predstavio prvi funkcionalni rek zasnovan na arhitekturi Intel Rack Scale Architecture (RSA) sa Intel® Silicon Photonics tehnologijom, u kombinaciji sa otkrivanjem novog MXC konektora i ClearCurve optičkog vlakna koje je razvio Corning po Intelovim specifikacijama. Ovo predstavljanje zapravo demonstrira brzinu kojom Intel i industrija napreduju od koncepta do funkcionalnosti.

Prilagođeni, optimizovani Intel® Atom™ sistemi-na-čipu za nove i postojeće tržišne segmente

Proizvedena uz pomoć Intelove vodeće 22nm tehnologije, nova Intel Atom C2000 serija proizvoda sadrži do osam jezgara, opsega od 6 do 20W TDP, integrisanim Ethernet-om i podrškom za memoriju do 64GB, što je osam puta više nego kod prethodne generacije. OVH i 1&1, vodeće svetske kompanije za veb-hosting testirale su Intel Atom C2000 sisteme-na-čipu i planiraju da ih u sledećem tromesečju primene u svojim osnovnim hosting uslugama.

Intel isporučuje 13 pojedinačnih modela sa prilagođenim karakteristikama i akceleratiorima koji su optimizovani za laka radna opterećenja kao što je osnovno hostovanje, distribuirano keširanje memorije, statični veb i isporuka sadržaja, kako bi se obezbedila veća efikasnost. Ovi uređaju omogućavaju Intelu da proširi svoje poslovanje na nova tržišta kao što su hladno skladištenje i osnovno umrežavanje.

Na primer, nove Intel Atom konfiguracije za osnovno umrežavanje ispunjavaju specifične potrebe za efikasnijim obezbeđivanjem i trasiranjem Internet saobraćaja. Proizvod sadrži niz hardverskih akceleratora pod nazivom Intel® QuickAssist Technology koji poboljšavaju kriptografske performanse. Ove konfiguracije su idealne za primenu kod rutera i bezbednosnih uređaja.

Konsolidacijom tri komunikaciona radna opterećenja – aplikacije, kontrole i obrade paketa – na istoj platformi, provajderima se pruža neverovatna fleksibilnost. Oni će biti u mogućnosti da ispune promenjive potrebe mreže dok istovremeno poboljšavaju performanse, smanjuju troškove i vreme potrebno za lansiranje na tržištu.

Ericsson, vodeći globalni provajder komunikacionih tehnologija i usluga, najavio je sa će njegovi blade svičevi koji se koriste u okviru Ericsson Cloud System rešenja koje omogućava provajderima da dodaju cloud mogućnosti na svoje postojeće mreže, uskoro početi da koristi Intel Atom C2000 seriju SoC proizvoda.

Mikroserverski optimizovani svičevi za softverski definisano umrežavanje (SDN)

Mrežna rešenja koja upravljaju prenosom podataka na mikroserverima mogu značajno da utiču na performanse i gustinu sistema. Jedinstvana kombinacija Intel Ethernet Switch FM5224 silikona i WindRiver Open Network softverskog rešenja omogućiće nastanak prvih 2.5GbE, SDN Ethernet switch rešenja velike gustine i niske latencije koja su posebno razvijena za mikroservere. Ovo rešenje povećava inovacije na nivou sistema i dopunjava integrisani Intel Ethernet kontroler u sklopu Intel Atom C2000 procesora. Oni se zajedno mogu koristiti za pravljenje SDN rešenja za data centre.

Svičevi koji koriste novi Intel Ethernet Switch FM5224 silikon mogu da povežu do 64 mikroservera, pružajući do 30 odsto veću gustinu nodova. Zasnivaju se na Intel Open Network Platform referentnom dizajnu predstavljenom ranije ove godine.

Prva demonstracija reka sa Silicon Photonics napajanjem

Za postizanje maksimalne efikasnosti data centara potrebne su invoacije na nivou silikona, sistema i reka. Intelov RSA dizajn pomaže partnerima da redizajniraju data centre da bi postigli modularnost komponenti (skladišni prostor, CPU, memorija, mreža) na nivou reka. Ovo im omogućava snabdevanje i logično komponovanje resursa zasnovano na specifičnim zahtevima.

Intel je danas predstavio prvi operativni RSA rek koji je opremljen skoro najavljenim Intel Atom C2000 procesorima, Intel® Xeon® procesorima, Intel SDN svičem na vrhu reka i tehnologijom Intel Silicon Photonics.  Kao deo demonstracije, Intel je takođe predstavio novi MXC konektor i ClearCurve optičko vlakno koje je razvio Corning po Intelovim specifikacijama. Konenkcije vlakana su posebno dizajnirane za rad sa Intelovim Silicon Photonics komponentama.

Ova saradnja samo potvrđuje veliku potrebu za brzim širokopojasnim prenosom u data centrima. Slanje fotona putem tananih optičkih vlakana umesto putem bakarnih kablova omogućava novim tehnologijama da prenose ogromne količine podataka nezamislivim brzinama i na velikim razdaljinama. Podaci se mogu prenositi brzinom od 1,6 terabita u sekundi na razdaljini do 300 metara kroz čitav data centar.

Kako bi naglasili sve veći opseg mogućnosti za implementaciju Intel RSA, Microsoft i Intel su najavili saradnju na inovaciji sledeće generacije RSA rek dizajna kompanije Microsoft. Cilj je da se postigne još bolja iskorišćenost, ekonomičnosti i fleksibilnost u Microsoft data centirma.

Intel Atom C2000 serija procesora biva isporučena korisnicima sa preko 50 različitih verzija za mikroservere, hladno skladištenje i umrežavanje. Očekuje se da će proizvodi biti dostupni u narednim mesecima kod distributera kao što su Advantech, Dell, Ericsson, HP, NEC, Newisys, Penguin Computing, Portwell, Quanta, Supermicro, WiWynn, ZNYX Networks.

Leave a Reply