Hardware

“Intel Xeon Phi” procesori za buduće generacije računara

Kompanija Intel najavila je danas nekoliko novih i poboljšanih tehnologija u oblasti računarstva visokih performansi (HPC) – procesore Intel® Xeon Phi, kodnog naziva Knights Hill, kao i pojedinosti u vezi sa Intel® Omni-Path arhitekturom, novom veoma brzom tehnologijom međusobnog povezivanja koja je optimizovana za HPC primenu.

Intel je takođe najavio novi softver i saopštio da nastoji da HPC zajednici bude omogućeno da iskoristi pun potencijal performansi iz aktuelnog i budućeg Intelovog hardvera.

Zajedno, ove nove HPC gradivne komponente i industrijska saradnja pomoći će u rešavanju izazova ekstremne skalabilnosti i osnovne upotrebe HPC sistema, a ujedno će pružati osnovu za isplativ put do exascale računarstva.

 

xeon

Nove činjenice

  • Intel otkriva da će njegova buduća, treća generacija serije procesora Intel Xeon Phi, kodnog naziva Knights Hill, biti napravljena korišćenjem Intelove 10 nm proizvodnog procesa i obuhvataće tehnologiju Intel Omni-Path Fabric Knights Hill će uslediti nakon serije procesora Knights Landing, dok se isporuka prvih komercijalnih sistema zasnovanih na tehnologiji Knights Landing očekuje naredne godine.

 

  • Industrijska ulaganja u procesore Intel Xeon Phi rastu, jer se očekuju da će više od 50 provajdera ponuditi sisteme zasnovane na novoj verziji procesora Knights Landing, dok će mnogo više sistema koristiti koprocesorsku PCIe verziju tog proizvoda. Do danas, više od 100 PFLOPA sistemskog računarstva zasnovano je na procesoru Knights Landing .

 

  • Najnoviji ugovori u vezi sa korišćenjem Knights Landing serije obuhvataju Trinity superkompjuter, koji je proizvod saradnje Los Alamosa i Sandia National Laboratories, i Cori superkompjuter, koji je najavio Centar za nacionalno energetsko istraživanje naučnog računarstva Ministrastva energetike SAD-a. Pored toga, DownUnder GeoSolutions, kompanija za geološke nauke, nedavno je najavila najveću komercijalnu primenu Intel Xeon Phi koprocesora aktuelne generacije, a Nacionalni centar za superračunarstvo IT4Innovations najavio je novi superkompjuter koji će postati najveći klaster u Evropi zasnovan na koprocesoru Intel Xeon Phi.

 

  • Intel je najavio da očekuje da će Intel Omni-Path arhitektura ponuditi brzinu od 100 Gbps i do 56 odsto nižu latenciju sviča u srednjim do velikim klasterima u odnosu na InfiniBand alternativu. Intel Omni-Path arhitektura će koristiti svič čip sa 48 portova da bi pružio veću gustinu portova i skaliranje sistema u poređenju sa aktuelnom InfiniBand alternativama koje imaju 36 portova. Pružanjem do 33 odsto više nodova po svič čipu očekuje se smanjenje broja potrebnih svičeva, pojednostavljen dizajn sistema i smanjenje infrastrukturalnih troškova na svim nivoima. Očekivane prednosti skaliranja sistema obuhvataju:

 

  • Do 1,3 puta veću gustinu portova nego InfiniBand – što omogućava manjim klasterima da povećaju investiranje u jedan svič.

 

  • Do 50 odsto manje svičeva nego klaster istog nivoa zasnovan na InfiniBand tehnologiji, srednje do velike veličine.

 

  • Do 2,3 puta veće skaliranje u slučaju dvoslojnih konfiguracija korišćenjem jednakog broja svičeva kao i u slučaju InfiniBand klastera – što dozvoljava isplativije skaliranje za veoma velike klaster sisteme.

 

 

  • Intel je lansirao Intel Fabric Builders Program da bi stvorio okruženje koje zajedno radi na kreiranju rešenja zasnovanih na Intel Omni-Path arhitekturi. Ekspanzija Intel centara za paralelno računarstvo takođe je najavljena, što nas dovodi do ukupno 40 centara u 13 zemalja koji rade na modernizaciji preko 70 najpopularnijih kodova HPC zajednice.

 

 

Lista TOP 500

Sistemi zasnovani na proizvodima kompanije Intel čine 86 odsto svih superkompjutera i 97 odsto svih novih dodataka, navodi se u 44. izdanju liste top 500 objavljenoj danas. Za dve godine od uvođenja prve generacije Intel Xeon Phi serije procesora, ovi višejezgarni sistemi zasnovani na koprocesorima predstavljaju 17 odsto ukupnih performansi svih top 500 superkompjutera. Cela lista TOP 500 dostupna je na www.top500.org.

 

 

Leave a Reply